Održana međuregionalna profesionalna konferencija u okviru projekta „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“

Profesionalna konferencija povodom Svetskog dana mentalnog zdravlja u okviru HEAL projekta održana je danas, 10. oktobra 2023. godine, u Kulturnom centru Opštine Inđija. Događaju su prisustvovali predstavnici stručne zajednice koja svakodnevno radi sa starijom populacijom – zdravstveni radnici, predstavnici ustanova socijalne zaštite, članovi i volonteri lokalnih organizacija Crvenog krsta sa područja Sremskog okruga, kao i šira javnost.

Učesnike konferencije je najpre pozdravila Gordana Jakovljević, šef odseka za evropske projekte Fonda „Evrospki poslovi“ AP Vojvodine, kao i sekretar Crvenog krsta Inđije Mirela Sedlan. Prisutnim su se obratili i sekretar Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Daniel Tučić i sekretar Crvenog krsta Vojvodine Boško Mitrašinović. Ovom prilikom, prisutnima se obratila zamenica pokrajinskog sekretara za zdravstvo dr Olivera Ivanov, kao i pomoćnica pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Vidosava Enderić  koja je istakla da se doprinos projekta prekogranične saradnje ne meri samo u novcu koji uspemo da apsorbujemo, nego u konkretnim rezultatima za dobrobit građana.

„Kroz ovaj projekat najmanje 750 pripadnika starije populacije dobiće priliku da obavi osnovne preventivne preglede bez odlaska u zdravstvene ustanove zahvaljujući radu novoosnovanih lokalnih mobilnih timova Crvenog krsta na terenu“, istakla je Enderić.

Dejan Rešetar iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine je prisutnima predstavio projekat „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti- HEAL“, kao i buduće aktivnosti i događaje koji su planirani tokom sprovođenja projekta, a koji su usmereni na uvođenje novih zdravstveno-preventivnih usluga za starije građane u pograničnom području Srbije i Bosne i Hercegovine.

O značaju fizičke aktivnosti u poznim godinama govorio je stručnjak u oblast sporta Nemanja Milović, dok je dr Nevena Terzić Malenčić, specijalista psihijatrije Doma zdravlja Novi Sad govorila o kognitivnom profilu Alchajmerove bolesti i demencije. Jagoda Vještica, viša savetnica iz institucije Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana, govorila je na temu dostojanstvenog starenja, dok je Jelena Milić iz Crvenog krsta Vojvodine govorila na temu značaja međugeneracijske saradnje.

Cilj projekta HEAL je doprinos poboljšanju opšteg zdravlja starijih građana i građanki povećanjem dostupnosti osnovnih zdravstveno – preventivnih usluga u ruralnim oblastima u prekograničnom području između Srbije i Bosne i Hercegovine.

Projekat „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“ (eng. Healthy Ageing in the Cross-Border Region – HEAL) finansira se sredstvima Evropske unije u okviru IPA II Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014-2020 uz podršku Ministarstva za evropske integracije Vlade Republike Srbije i Direkcije za evropske integracije Bosne i Hercegovine. Sredstva namenjena za sprovođenje projekta iznose 254.447,78 evra, a Evropska unija kofinansira projekat sa 216.280,61 evra.

Projekat zajedno sprovode Crveni krst Vojvodine, Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine, Crveni krst Inđija i Fond „Evropski poslovi“ Autonomne pokraijne Vojvodine.