Novo predavanje „Istorija i nastanak Evropske unije”

Povodom manifestacije “Evropsko selo” koja svake godine na Dan Evrope okuplja učenike osnovnih škola opštine Zrenjanin, sa ciljem promovisanja vrednosti Evropske unije, kao i bogatstva naroda i država koje je čine, predstavnici Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, posetili su učenike 6. razreda osnovne škole iz Zrenjanina i Kleka, i održali im predavanje pod nazivom “Istorija i nastanak Evropske unije”.

Predavanju je prisustvovalo pedesetak učenika i nastavnika iz Osnovne škole “Sonja Marinković” iz Zrenjanina i Osnovne škole “Jovan Dučić” iz Kleka. Ovo je početak niza planiranih poseta školama opštine Zrenjanin, kako bi se među đacima proširilo znanje o evropskim vrednostima.

Predavači, Teodora Milkov Manić i Jelena Radosavljević Rovčanin, predstavili su učenicima poziciju Evropske unije, kao i istorijske okolnosti koje su uticale na njeno formiranje, a fokus je bio na značaju i ciljevima ujedinjenja naroda na teritoriji Evrope. Predavanje je bilo interaktivno i učenici su postavljali brojna pitanja, te pokazali odlično znanje iz geografije i istorije Evrope, kao i poznavanje teme Evropske unije.

Projekat održavanja manifestacije “Evropsko selo” u Zrenjaninu pokrenula je 2012. godine Osnovna škola “Mladost” iz Tomaševca, a ubrzo su se pridružile i druge škole iz opštine Zrenjanin, prepoznavši edukativni i kreativni potencijal ove manifestacije. Ove godine, sedmi put po redu, manifestacija “Evropsko selo” će se održati 10. maja, kada će učenici 28 osnovnih škola predstaviti tradiciju i običaje država članica Evropske unije.