Održan drugi redovni projektni sastanak u okviru projekta HEAL

U okviru projekta „Zdravo starenje u prekograničnoj oblasti – HEAL“, 20. decembra 2023. godine, održan je drugi redovni sastanak članova projektnog tima. Sastanku su prisustvovali članovi projektnog tima, to jest predstavnici Crvenog krsta Srbije – Crvenog krsta Vojvodine (vodeći partner na projektu), predstavnici  Crvenog krsta Inđije, Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine, kao i predstavnici Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine (partneri na projektu).

Projekat HEAL bavi se socijalnom i ekonomskom inkluzijom, dok je opšti cilj projekta doprinos poboljšanju opšteg zdravlja starijih građana povećanjem dostupnosti osnovnih zdravstveno-preventivnih usluga u ruralnim oblastima u prekograničnom regionu između Srbije i Bosne i Hercegovine. Specifični cilj projekta je unapređenje postojeće zdravstveno-preventivne usluge za starije građane kroz poboljšanje efikasnosti i sveobuhvatnosti prema trenutnim potrebama u Sremskom okrugu i u pet kantona u Bosni i Hercegovini (Tuzlanskom kantonu, Posavskom kantonu, Srednjobosanskom kantonu, Kantonu Sarajevo i Zeničko-dobojskom kantonu).
Ukupna vrednost projekta iznosi 254.447,77 evra, od čega je vrednost donacije 216.280,60 evra.

Tokom sastanka, prikazan je kratak pregled drugog perioda projekta gde su projektni partneri imali priliku da prezentuju svoje izveštaje. Na sastanku se razgovaralo i o aktivnostima u predstojećem periodu, kao i o planu javnih nabavki za naredni period. Diskutovalo se i o raznim izazovima sa kojima se projektni partneri susreću, ali je zaključeno da trenutno nema  problema u realizaciji samog projekta.