Održan edukativno-informativni seminar namenjen predstavnicima institucija kulture

U zajedničkoj organizaciji Fonda «Evropski poslovi» i Pokrajinskog sekretarijata za kulturu i javno informisanje, održan je edukativno-informativni seminar, namenjen predstavnicima institucija kulture sa teritorije AP Vojvodine. Prisutnima su se obratiti Predrag Novikov, direktor Fonda «Evropski poslovi» AP Vojvodine, Milorad Đurić, pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje, dok su o tehničkom aspektu projektnog zadatka govorili Andrija Aleksić, šef Odseka za evropske fondove i Dražen Lovrić, saradnik za evropske programe regionalne saradnje.

 

Direktor Fonda „Evropski poslovi”, Predrag Novikov je rekao da je preko osamdeset institucija iz oblasti kulture iz Vojvodine, prepoznalo interes da iskoristi šanse koje pružaju evropski fondovi. – U oblasti koja se susreće sa brojnim izazovima, izuzetno je važno da se evropska sredstva, koja su već sada na raspolaganju, a koja će u većem obimu biti dostupna do kraja godine, kada se očekuje da će naša zemlja dobiti status zvaničnog kandidata za ulazak u EU, što bolje iskoriste. Trenutno je otvoren konkurs Evropske unije i prekogranične saradnje sa Rumunijom, vredan preko 15 miliona evra, a danas je najavljen novi konkurs vredan 2,2 miliona evra, koji je usmeren na zaštitu kulturnog nasleđa na području Jugoistočnog dela Evrope. Novikov je rekao da se narednih nedelja očekuju i novi konkursi, a sa otvaranjem vojvođanske kuće u Briselu, naše šanse za korišćenje ovih sredstava će se povećati.

 

 

Pokrajinski sekretar za kulturu i javno informisanje Milorad Đurić je podsetio da je najveći projekat IPA fonda prekogranične saradnje, rekonstukcija zgrade Muzeja u Vršcu, vredan milion evra. Ovaj projekat realizovan je sa partnerom iz Rumunije. Đurić je rekao da, pored toga što za realizaciju projekata učešće lokalne samouprave treba da bude oko 20 posto, Vlada AP Vojvodine želi da sufinansiranjem tog dela, podrži realizaciju tih projekata.

U radu današnjeg seminara učešće su uzeli i predstavnici Matice srpske, biblioteka, arhiva, muzeja, domova kulture, zavoda za zaštitu spomenika kulture, zavoda za kulturu nacionalnih zajednica i nacionalnih saveta u Vojvodini.