Održan trening za zdravstvene radnike u Vinkovcima u Hrvatskoj u okviru projekta MOS-Cross 3

U okviru projekta MOS-Cross 3, u periodu od 6 do 7. septembra 2023. godine, u Vinkovcima u Hrvatskoj,  održan je trening za zdravstvene radnike.

Treningu je prisustvovalo 20 zdravstvenih radnike iz Vinkovaca, kao i članovi projektnih timova iz Zavoda za javno zdravlje iz Sombora, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine.

Tokom prvog dana, polaznicima je predstavljen projekat MOS-Cross 3. Tokom predstavljanja, bilo je reči o vrstama komaraca, protokolima kontrole, tretmanima i nadzorima, dijagnozama i bolestima koje komarci prenose, kao i metodama uzorkovanja. Na kraju prvog dana, polaznici su imali praktičnu vežbu na terenu koja je podrazumevala uzorkovanje komaraca i postavljanje klopki. Tokom drugog dana, polaznici su se upoznali sa Protokolom za zdravstvene radnike u slučaju pojave epidemije uzrokovane bolestima koje prenose komarci i načinima na koje komarci prenose bolesti, a nastavkom predavanja, počaznici su se informisali o dijagnozi i lečenju bolesti koje prenose komarci. Na kraju drugog dana, polaznici su pregledali uzorke uhvaćenih komaraca i radili su determinaciju vrsta kao deo praktične vežbe.

Predavači su bili: prof. biologije i hemije Magdalena Sikora koja je predstavila projekat i održala predavanje na temu Prekogranična saradnja zdravstvenih institucija iz Hrvatske i Srbije u sprečavanju zaraznih bolesti koje prenose komarci, prim. mr sci. med. dr Dragoslava Čubrilo, spec.higijene, koja je govorila na temu Vrste komaraca značajne za zdravstvo i metode uzorkovanja, dr Tatjana Medić, epidemiolog, koja je govorila na temu Dijagnoza i lečenje bolesti koje prenose komarci: Groznica Zapadnog Nila i Zika groznica, Ivan Mihić, mag.biol. i Ivan Kurtek, mag.biol., sa temom Stručni nadzor, kontrola i tretmani komaraca, zatim Ivan Kurtek, mag.biol., sa temom Kako komarci prenose bolesti, dr Jelena Zelić, spec.higijene, sa temom Predstavljanja Protokola za zdravstvene radnike u slučaju pojave epidemije uzrokovane bolestima koje prenose komarci i dr Tatjana Medić, epidemiolog, sa temom Dijagnoza i lečenje bolesti koje prenose komarci 2  – Malarija i Čikungunja.