Održan Šesti Regionalni poslovni forum

U Privrednoj komori Vojvodine, održan je Šesti Regionalni poslovni forum koji su organizovali Autonomna pokrajina Vojvodina, Skupština evropskih regija u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine, Razvojnom agencijom Vojvodine, Fondom „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i Evropskom mrežom preduzetništva.
Tema ovogodišnjeg skupa je primena veštačke inteligencije u poljoprivredno-prehrambenoj i metaloprerađivačkoj industriji, kao i informaciono-komunikacionim tehnologijama.
Učesnici foruma su kompanije iz regiona, kao i regionalne privredne komore, razvojne agencije i druge institucije koje pružaju podršku za razvoj malih i srednjih preduzeća i poboljšanje ekonomske klime. Ovogodišnji Forum okupio je preko 150 učesnika iz 20 zemalja, dok je do danas registrovano preko sto B2B sastanaka, a očekuje se da će ih biti još s obzirom na to da je platforma za registraciju otvorena do 8. decembra ove godine.
Pozdravljajući prisutne, pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić istakao je da je Vojvodina, sa preko 600 kompanija koje su uložile 11,6 milijardi evra, prepoznata kao izuzetno prosperitetna regija za investitore.
Predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević istakao je da je Forum idealna platforma za umrežavanje i regionalno povezivanje, naročito u doba globalne krize, te da se upravo na ovaj način utiče na to da se ona što manje odražava na privredu našeg regiona.
Putem video-linka, prisutnima se obratio i predsednik Skupštine evropskih regija Albert Kastelanos koji je istakao da poslovni forumi ovog formata, osim što pružaju prostor za izmene u ekonomskim prilikama regiona, nude i mogućnost za rešavanje važnih političkih pitanja.
U nastavku uvodnog dela Foruma predstavili su se i provincija Šandong (NR Kina), regija Fruli-Venecija-Đulija (Italija), Katalonija (Španija), pokrajina Hesen (Nemačka) i Departman Val Doaz (Francuska).
Otvaranju ovogodišnjeg Regionalnog poslovnog foruma prisustvovali su i potpredsednik Skupštine evropskih regija i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Damir Zobenica, potpredsednica Skupštine AP Vojvodine Aleksandra Đaković, predstavnici evropskih institucija, Pokrajinske vlade, privrednici koji su posle plenarnog dela imali B2B sastanke.