Počeo 4. ciklus programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“

U prostorijama Univerziteta Educons iz Sremske Kamenice, koji su ovoga puta partneri Fondu “Evropski poslovi” AP Vojvodine u organizaciji specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“, danas je počeo četvrti ciklus predavanja.

Pored direktorke Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine Vidosave Enderić, polaznicima su se obratili rektor Univerziteta Educons dr Aleksandar Andrejević i pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Nebojša Drakulić.

Posle predstavljanja polaznika, Jelena Tošković iz Fonda “Еvropski fondovi” AP Vojvodine održala je prezentaciju naše institucije i samog programa, a nakon toga su se predstavili koordinatori programa sa Educons-a. U skladu sa velikim interesovanjem, i ovoga puta je povećan broj polaznika – ima ih čak 50 iz lokalnih samouprava, organizacija civilnog društva, sa raznih univerziteta i fakulteta, iz javno-komunalnih preduzeća, razvojnih agencija, kulturnih ustanova.

Direktorka Fonda “Evropski poslovi”  AP Vojvodine Vidosava Enderić  još jednom je naglasila važnost ravnomernog razvoja čitave pokrajine, i то posebno imajući u vidu spremnost za pisanje uspešnih evropskih projekata, koji su preduslov za apsorpciju fondova Evropske unije.

Pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, Nebojša Drakulić istakao je činjenicu da postoji kontinuirana potreba za aktivnijim uključivanjem regionalnih i lokalnih tela u dešavanja u vezi sa Evropskom unijom.

Cilj programa je upoznavanje sa politikama Evropske unije i priprema polaznika za kreiranje i implementaciju evropskih projekata što je podržano velikim brojem predmeta i intenzivnom razmenom znanja sa predavačima, kao i interakcijom između polaznika tokom realizacije zajedničkih radnih zadataka.

Program pruža detaljne informacije o širokom spektru raspoloživih EU fondova i programa kojima se finansiraju projekti u različitim oblastima (zaštita životne sredine, privreda, obrazovanje, kultura i dr.), pripremi uspešnih projekata, upravljanju odobrenim projektima i kontroli trošenja EU sredstava.

Predavači na programu su stručnjaci koji poseduju veliko teorijsko i praktično iskustvo u upravljanju EU fondovima i programima. Četvrta generacija polaznika pohađaće časove u trajanju od dve stotine časova a kompletetan program finansiran je sredstvima Autonomne pokrajine Vojvodine.