Početak projekta za poboljšanja kvaliteta vode u prekograničnom regionu između Mađarske i Srbije

U Segedinu je 30. novembra 2017. godine održana otvarajuća konferencija projekta “Ekološko upravljanje vodama protiv ekstremnih vremenskih uslova u pograničnoj oblasti – ECOWAM”, koji je odobren u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija.

Konferenciju su otvorili direktor Direkcije za vodoprivredu za područje Donja Tisa dr Peter Kozak, poslanik u Parlamentu Mađarske zadužen za razvoj ispred Županije Čongrad Laslo Nađ, direktorka Fonda “Evropski poslovi” APV Vidosava Enderić i pomoćnik direktora zadužen za razvoj u JVP “Vode Vojvodine” Aleksandar Kocan.

Projekat, ukupne vrednosti 1,758,447.43 evra, od čega sufinansiranje Evropske unije iznosi 1,494,680.31 evra, sprovode Direkcije za vodoprivredu za područje Donja Tisa – ATIVIZIG (Mađarska), JVP “Vode Vojvodine” (Srbija) i Fond “Evropski poslovi” AP Vojvodine (Srbija).

Glavni cilj projekta, sa mađarske strane je revitalizacija vodotoka glavnog kanala Kurca, kao najvećeg slivnog područja u nadležnosti Direkcije za vodoprivredu za područje Donja Tisa, kao i poboljšanje kvaliteta vode, a time i kvaliteta vode za navodnjavanje na tom području. Putem projekta obnoviće se veštački objekat za retenciju vode Bikaištalo kod Senteša, što će doprineti efikasnijem upravljanju vodama. Na istom području izgradiće se i merna stanica za kontinuirano praćenje kvaliteta vode.

JVP „Vode Vojvodine“ će vršiti radove izmuljivanja na reci Jegrička na deonici dužine oko 11 km. Izmuljivanjem će se otkloniti štetna vegetacije i akumulirani mulj. Za radove će se nabaviti  multifunkcionalno amfibijsko vozilo, koje će biti pogodno za održavanje dela Jegričke koji je obuhvaćen projektom, kao i za održavanje ostalih delova Jegričke. Pored toga, izgradiće se šetna i inspekciona staza duž Jegričke.

Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine je zadužen, pored obezbeđivanja vidljivosti projekta, za izradu monografije o Parku prirode Jegrička, zatim studije o postavljanju prirodnih prečišćivača vode, i za vršenje hidrobiološke analize kvaliteta vode i mulja.

Realizacijom projekta povećaće se ne samo sposobnost ljudi u pograničnom regionu da se prilagode uticajima klimatskih promena, već će se zajedničkim naporima srpske i mađarske strane, naš region približiti ostvarivanju ciljeva po pitanju stanja vode koji su predviđeni Okvirnom Direktivom Evropske unije o vodama.

Projekat je počeo sa realizacijom 1. oktobra 2017. godine, a završetak je predviđen za septembar 2019. godine.

O programu Interreg-IPA CBC Mađarska-Srbija

Interreg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementira se u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije, putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). Po principu „zajedničkog sistema upravljanja“ zemalja učesnica – Mađarske i Srbije, program finansira i podržava projekte saradnje organizacija iz Programske oblasti – okruga Čongrad (Csongrád) i Bač-Kiškun (Bács-Kiskun) u Mađarskoj i okruga Zapadna Bačka, Severna Bačka, Južna Bačka, Severni Banat, Srednji Banat, Južni Banat i Srem u Srbiji. Program pomaže razvoj i stabilnost pograničnog regiona, unapređuje opšti kvalitet života u njemu, omogućava ekonomsku saradnju organizacija iz ove dve zemlje, neguje zajednički identitet, kulturno i istorijsko nasleđe pograničnog regiona i doprinosi njegovoj ekološkoj održivosti i sigurnosti.

Za više informacija, molimo posetite veb-sajt programa: www.interreg-ipa-husrb.com.

NAPOMENA

Ovaj dokument je izrađen uz finansijsku podršku Evropske unije. Sadržaj ovog dokumenta je isključivo odgovornost Direkcije za vodoprivredu Donjeg Podunavlja / JVP „Vode Vojvodine“ Novi Sad / Fonda „Evropski poslovi“ Autonomne pokrajine Vojvodine i ne odražava zvanično mišljenje Evropske unije i/ili Upravljačkog tela.