U subotu, 14. aprila 2018 godine, održana je prva terenska poseta u okviru IV ciklusa Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“, koju organizuje Fond ”Evropski poslovi” AP Vojvodine u saradnji sa Univerzitetom Edukons iz Sremske Kamenice.

Polaznici su imali priliku da se upoznaju sa primerima dobre prakse korišćenja sredstava iz EU fondova, putem obilaska tri projekta koji su uspešno implementirani na teritoriji AP Vojvodine, a koji su finansirani sredstvima Evropske unije.

Prva poseta bila je Edukativnom centru u Novom Sadu, gde je dobrodošlicu polaznicima poželeo direktor Đurađ Milanović. Gospodin Milanović upoznao je polaznike sa radom Edukativnog centra, koji je osnovan od strane Pokrajinske vlade, kao i sa idejom kako su došli do toga da tadašnji objekat koji nije bio u funkciji rekonstruišu i adaptiraju, da ponude nezaposlenim licima sa teritorije AP Vojvodine besplatne obuke, a sve to su realizovali kroz pisanje projekta koje finansira EU. Polaznicima su predstavljeni svi kursevi i aktivnosti koji se održavaju u Edukativnom centru, kao i podatak da se veći broj nezaposlenih lica koji završi određeni kurs u Edukativnom centru, kroz kratak vremenski period, od 2 do 3 meseca, i zaposli.

Sa sledećim primerom dobre prakse polaznici su imali prilike da se upoznaju u Skupštini Grada Novog Sada. Milenko Malešev i Sonja Teofanović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj Novog Sada, zajedno sa partnerima na projektu iz Udruženja pčelara “Jovan Živanović” iz Novog Sada, Miodragom Čupićem i Đorđom Mrkićem, predstavili su projekat „Lipov med za održivi razvoj Dunavskog mikroregiona“. Projekat je između ostalog, osvojio nagradu u Bratislavi za najbolju ideju u oblasti promocije preduzetništva (Evropska nagrada za promociju preduzetništva EEPA).

Fruškogorski lipov med je jedinstven proizvod ne samo u našoj zemlji, već i u svetu, a kao dokaz za to su brojna istraživanja, elaborati i dokazi o jedinstvenosti ovog meda. Fruškogorski lipov med je jedini u našoj zemlji koji je serifikaciju završio do kraja i dobio markicu koja garantuje za sadržaj u tegli i kupac je u potpunosti zaštićen. Kroz projekat, Udruženje je između ostalog nabavilo i potrebnu opremu, kako bi mogli da vrše ispitivanja. Fruškogorski lipov med sa geografskim poreklom, po količini polenovih zrnaca lipe u nektaru daleko prevazilazi sve vrste lipovog meda u Evropi. Ono što je najteže za ostvariti, ovaj projekat je uspeo, a to je da se dokaže konkurentnost.

Treća lokacija koju su polaznici posetili bio je Ekološki centar “Radulovački“ u Sremskim Karlovcima, a osnivač centra je Pokret gorana Vojvodine. Centar se bavi edukacijom građana svih uzrasta iz različitih oblasti sa posebnim akcentom na teme zaštite životne sredine.
Sačinjen  je od dva objekta, stare zgrade iz 18. veka rekonstruisane 2008. godine i nove Održive zgrade Ekološkog centra “Radulovački” izgrađene 2012. godine. Nikola Blagojević, menadžer EC ‘’Radulovački’’ i član Pokreta gorana Vojvodine, predstavio je polaznicima rezultate projekta ‘’Danube Stream for Green Dream“. Objekat ima ukupan kapacitet od 47 kreveta. Sadrži dve velike konferencijske sale sa kuhinjama, terasu, prostrano dvorište, binu na otvorenom i mogućnost iznamljivanja bicikala, kanua i katamarana. Objekat je energetski efikasan, s obzirom da poseduje solarne panele i sistem za korišćenje geotermije i poštuje principe održivog razvoja i eko-turizma.

Poslednji primer dobre prakse bio je Planinarski dom ”Stražilovo”. Aktivnosti doma su edukativnog, sportsko-rekreativnog i turističkog karaktera. U poslednjoj deceniji objekat je ugostio veliki broj đaka, studenata, naučnih radnika, sportista, rekrativaca i zaposlenih na brojnim seminarima, edukacijama, školama u prirodi, motivacionim i tim-bilding vikendima.  Izvan objekta su smešteni tereni za mali fudbal, badminton i odbojku, veštačka stena, botanička bašta (arboretum drveća i žbunja Fruške gore), otvoreni amfiteatar (šumski bioskop). U okviru doma instaliran je prečistač otpadnih voda, prvi na teritoriji Nacionalnog parka Fruška gora. Za zagrevanje potrošne vode koriste se solarni paneli, a rekonstruisan objekat, koji je požar uništio 2011. godine, je u skladu sa svim normama održive gradnje.

Nakon dolaska do samog objekta, polaznici su imali priliku da se odmore i osveže, kao i da uživaju u prirodi u kojoj je objekat i smešten.

Svi predavači sa prve terenske posete, imali su iste savete za polaznike koji planiraju da pišu projekte i da sa njima konkurišu na programe EU, a to su, da je pored odlične ideje, bitno na vreme pročitati pravila i uputstva programa na koji žele da konkurišu, da na vreme prikupe i popune svu neophodnu dokumentaciju, da je od izuzetnog značaja da imaju odličnu saradnju sa partnerima koji će odgovorno realizovati svoje aktivnosti na projektu i da njihov projekat mora da bude održiv.

Sledeća terenska poseta planirana je za mesec maj.