„Prekogranična saradnja i civilno društvo” kao deo Misije „Četiri motora Evrope” u okviru Strategije Evropske unije za Dunavski region

U zajedničkoj organizaciji Ministarstva pokrajine Baden-Virtemberg, Evro-instituta u Kelu i Pokrajinskog sekretarijata za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, uz podršku Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, 2. i 3. jula 2013. godine, u Skupštini AP Vojvodine i na Univerzitetu u Novom Sadu, održan je seminar pod nazivom “Prekogranična saradnja i civilno društvo” kao deo Misije „Četiri motora Evrope” u okviru Strategije Evropske unije za Dunavski region. „Četiri motora Evrope” je veliki međuregionalni projekat koji postoji od 1988. godine. Ovo udruženje regija čine četiri industrijski veoma razvijena evropska regiona: nemački Baden-Virtemberg, španska Katalonija, italijanska Lombardija i francuski region Ron-Alp. Regije sarađuju u cilju povećanja ekonomskog rasta kroz tu saradnju i saradnju sa drugim regijama, kao i putem organizacije zajedničkih političko-ekonomskih misija.

Cilj seminara “Prekogranična saradnja i civilno društvo” bio je obezbeđivanje platforme za razmenu znanja različitih aktera iz Podunavskog regiona, Katalonije (Španija), Rona-Alpi (Francuska), Lombardije (Italija) i Baden-Virtemberga (Nemačka) i „Četiri motora Evrope”. Dvodnevna radionica se sastojala od tri panela: (1) iskustva „Četiri motora Evrope” u prekograničnoj saradnji, (2) uloga lokalne samouprave i civilnog društva u prekograničnoj saradnji u Dunavskom regionu, i (3) uloga civilnog društva u implementaciji Strategije EU za Dunavski region. Skup su otvorili Predrag Novikov, direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i šef Kancelarije Vojvodine u Briselu, i Branislav Bugarski, pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, dok je Joša Fraj, predsednik Evro-instituta, govorio i izazovima u uspostavljanju i razvijanju prekogranične saradnje. Nakon predstavljanja praktičnih iskustava i različitih projektnih primera, učesnici su imali priliku da razmene ideje o daljim razvojnim pristupima. U toku tri interaktivne radionice, nezavisni eksperti su pružili uvid u mogućnosti finansiranja putem fondova EU, razvoj dobrih projekata i specifičnosti upravljanja projektima prekogranične saradnje. Seminaru su prisustvovali predstavnici lokalnih samouprava, regionalnih razvojnih agencija, javnih preduzeća, nevladinih organizacija i Univerziteta u Novom Sadu.