Sastanak sa rektorom Koledža Evrope povodom saradnje

Rektor prestižnog Koledža Evrope profesor Jorg Monar upriličio je sastanak 12. januara 2018. godine u svom kabinetu, kojem su prisustvovali Ambasadorka Republike Srbije pri EU, Ana Hrustanović i predstavnici APV u Briselu, predvođeni šefom Kancelarije APV u Briselu, Srđanom Mačkićem.

Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine je već godinu dana u komunikaciji sa predstavnicima ove prestižne škole u cilju povećanja kvaliteta obuke u okviru programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“. Tema sastanka sa rektorom Monarom u Brižu je bila dalja konkretizacija saradnje kroz obrazovni program koji sprovodi Fond, ali i potpuno nova akademska inicijativa za zajednički Erasmus + projekat u okviru Žan Mone mreže. Predstavnici APV su rektora Monara upoznali sa detaljima ove inicijative, te je dogovoreno da u narednom periodu visoki predstavnici predloženih institucija razgovaraju o potencijalnom zajedničkom partnerstvu. Ovo akademsko partnerstvo podrazumeva visokoškolske ustanove iz naše pokrajine i Republike Srpske i Koledž Evrope kao nosioce projekta.

Pored toga, razgovarano je o mogućnostima potpisivanja memoranduma o saradnji između Vlade Republike Srbije i Koledža Evrope u cilju unapređenja administrativnih kapaciteta naše zemlje u oblasti evropskih poslova, ali i unapređenja kvaliteta obuke službenika u okviru novoformirane Nacionalne akademije za javnu upravu. Najavljeno je da bi tokom aprila meseca moglo doći do posete delegacije Nacionalne akademije za javnu upravu Brižu.

Takođe, dogovoreno je da u oktobru 2018. predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, održi predavanje studentima nove akademske promocije na Koledžu i time promoviše Republiku Srbiju i dosadašnje rezultate na putu evropskih integracija.