Svečano dodeljeni sertifikati polaznicima 5. ciklusa Specijalističkog programa

Svečanom dodelom sertifikata polaznicima završen je 5. ciklus Specijalističkog programa „Upravljanje regionalnim razvojem kroz EU fondove“, koji Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine tradicionalno organizuje pod pokroviteljstvom AP Vojvodine.

Polaznicima su se obratili Đorđe Milićević, potpredsednik Pokrajinske vlade, Vidosava Enderić, direktorka Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine i dr Aleksandar Andrejević, rektor Univerziteta Edukons u Sremskoj Kamenici.

Čestitajući polaznicima na uspešno završenoj obuci, potpredsednik Milićević je istakao kako je naša zemlja posvećena evropskim integracijama, te da je Pokrajinska vlada aktivan činilac u procesu izgradnje moderne, stabilne i razvijene Republike Srbije. Jedan od važnih izvora finansiranja u ostvarivanju naših ciljeva snažnog i ravnomernog razvoja, kako je naveo Milićević, jesu i pretpristupni fondovi. „Upravo stoga je veoma važan ovaj Specijalistički program, preko koga ćemo imati obrazovane ljude sa znanjima o institucijama u donošenju odluka i procedurama u Evropskoj uniji, o pripremi i načinu realizacije razvojnih projekata za korišćenje dostupnih evropskih fondova. S obzirom da su polaznici iz cele AP Vojvodine, to će obezbediti i mogućnost održivog regionalnog razvoja, čime se doprinosi i većem zapošljavanju i poboljšanju svakodnevnog života naših građana“, rekao je potpredsednik Milićević.

Direktorka Enderić je podsetila na tok petog ciklusa programa i istakla kako je Specijalistički program do sada uspešno završilo preko 200 polaznika iz čak 28 opština AP Vojvodine.“ Veliki broj zainteresovanih lica pokazuje da je zadatak koji smo sebi postavili na početku – ispunjen. U tu svrhu, i ove godine potrudili smo se da, u saradnji sa Univerzitetom Edukons, a uz finansijsku podršku Pokrajinske Vlade, obezbedimo više nastavnih jedinica u odnosu na predhodne godine, da pozovemo strane predavače koji su  vam preneli svoja iskustva i primere dobre prakse, kao i naše stručnjake koji su uložili mnogo truda da vam prenesu svoja znanja u upravljanju EU fondovima i programima. Takođe, organizovali smo dve terenske posete na teritoriji Autonomne pokrajine Vojvodine i studijsko putovanje u Gorenjskoj regiji, u Republici Sloveniji koje vam je omogućilo razmenu iskustava na već realizovanim EU projektima, ali i na temu pisanja zajedničkih projekata.

Takođe, tokom Programa generisano je 5 projektnih ideja i to smatramo odličnim rezultatom, kao i dobrom polaznom osnovom. Očekujemo da će upravo institucije čiji su zaposleni prošli Program, biti spremne da načine naredne korake, kako bi naša početna zamisao dobila svoj pravi smisao. Nadamo se da će se mnoge pomenute projektne ideje pretočiti u projektne predloge i da će uspešno konkurisati na predstojećim konkursima, čime bi pojačale međuregionalnu saradnju“, rekla je direktorka Enderić.

Rektor Univerziteta „Edukons“ dr Aleksandar Andrejević je pohvalio saradnju sa Pokrajinskom vladom i Fondom i izrazio nadu kako će ubuduće saradnja biti još uspešnija.