Tribina „Tokio 2020 – perspektive i izazovi“

Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu organizovao je 29.09.2016. godine na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu tribinu pod nazivom „Tokio 2020 – perspektive i izazovi“, na kojoj je pokrajinski sekretar za sport i omladinu Vladimir Batez pozvao sportske institucije i sportske stručnjake na zajednički rad na unapređenju sistema sporta na teritoriji AP Vojvodine i naglasio potrebu za nastavkom rada na uspostavljanju konzistentnog sistema sporta na teritoriji cele Republike, Pokrajine i lokalnih samouprava.

Tribina „Tokio 2020 – perspektive i izazovi“ organizovana je kako bi se učinio korak napred u definisanju prioriteta finansiranja aktivnosti pokrajinskih sportskih granskih saveza usmerenih na učešće što većeg broja sportista na olimpijskim igrama u Tokiju, kao i zbog potrebe za ustanovljavanjem novih programa i projekata namenjenih unapređenju uslova za ostvarivanje vrhunskih rezultata sportista i sportistkinja iz AP Vojvodine u olimpijskim i neolimpijskim sportovima. Pored toga, važna tema tribine bila je i analiza uloge lokalnih samouprava u ostvarivanju vrhunskih sportskih rezultata kao i motivacija lokalnih samouprava za konkretne mere podrške sportistima, a razgovaralo se i o mogućnostima finasiranja programa iz oblasti sporta putem EU fondova.

 

Pomoćnica pokrajinskog sekretara Aranka Binder, koja u svojoj profesionalnoj karijeri ima i proživljeno iskustvo od pet i po olimpijskih ciklusa, što znači da je period od dvadeset i dve godine provela u kvalifikacijama, pripremama i učešću na takmičenjima, istakla je značaj pravovremenog početka ozbiljnih priprema i podvukla da su pripreme za Tokio već u velikoj meri započele i da traju više od mesec dana, od trenutka kada su se završile olimpijske igre u Brazilu. Pomoćnica Binder je predstavila je učesnicima tribine Program razvoja sporta u AP Vojvodini od 2016. do 2018. godine i Akcioni plan za njegovo sprovođenje, koji bi uskoro trebalo da se nađu na dnevnom redu pokrajinskog parlamenta. Program je rezultat aktivnog rada u koji su, radi dobijanja što kvalitetnijeg teksta, bili uključeni i Pokrajinski zavod za sport i medicinu sporta, visokoškolske institucije, predstavnici lokalnih samouprava i predstavnici pokrajinskih sportskih granskih saveza.

 

„Nakon ove tribine, sekretarijat će raditi na tekstu Pravilnika finansiranja programa i projekata u oblasti sporta i tekstu Pravilnika o finasiranju perspektivnih sportista i perspektivnih trenera u AP Vojvodini; tokom izrade oba dokumenta važan je dijalog i sa sportistima, i sa trenerima, i sa stručnjacima. Taj dijalog mora da ima kontinuitet jer proces unapređenja sistema sporta nije vremenski ograničen i zato što postoji potreba za stalnim prilagođavanjem novim saznanjima i novim okolnostima“, rekao je Vladimir Batez.

 

Učesnicima tribine svoje viđenje mogućnosti i izazova priprema za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine predstavili su dekan Fakulteta sporta i fizičnog vaspitanja UNS prof. dr Dejan Madić, direktor Pokrajinskog zavoda za sport i medicinu sporta, i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Siniša Lazić.