U okviru projekta EMBER održana međunarodna terenska vežba sistema civilne zaštite „Županjska Posavina 2017.“

Međunarodna terenska vežba sistema civilne zaštite pod nazivom „Županjska Posavina 2017.“,  u okviru projekta EMBER, održana je 20. oktobra na reci Savi, na kupalištu „Poloji“ kod Županje, Republika Hrvatska.

Na vežbi su prikazane akcije spašavanja ugroženog stanovništva iz poplavljenih stambenih objekata, zatim potraga, pronalazak i izvlačenje utopljenika iz vode; pružanje prve pomoći; zbrinjavanje spašenih i evakuisanih osoba i koordinacija operativnim snagama.

Tim zadužen za sprovođenje vežbe bio je sastavljen od koordinatora na lokaciji; interventnog tima za spašavanje na vodi (Klub podvodnih aktivnosti Vukovar i Hrvatska gorska služba spasavanja – Stanica Vinkovci); Interventnog tima za logistiku (gradska društva Crvenog krsta Vukovar, Vinkovci, Županja i Ilok); kao i odgovarajućih timova iz AP Vojvodine (Gorska služba spasavanja Srbije; Crvenog krsta Vojvodine, stručnog tima JVP „Voda Vojvodine“; tim iz Opšine Šid i tim iz Grada Sremska Mitrovica).

Cilj vežbe je bio da se proveri opremljenost, osposobljenost i uvežbanost interventnih timova za spasavanje na vodi.

Projekat „Odgovor na sveprisutne vanredne situacije u pograničnoj oblasti – EMBER“ , čiji je jedan od partnera Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, ukupne vrednosti 1.028.169 evra jedan je od uspešno ugovorenih projekata u IPA prekograničnom programu između Hrvatske i Srbije, a usmeren je na povećanje nivoa regionalne saradnje kroz zajednički sistem i pristup odgovoru na plavljenje u slivu reke Save u pograničnom regionu.