U okviru projekta „Parainspired!“ uručena oprema sportistima s invaliditetom

U okviru projekta „Socijalna integracija kroz parasport – Parainspired!“ u kojem učestvuje i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, obezbeđeno je kombi vozilo i sportska oprema za sportiste sa invaliditetoma.

Primopredaja je upriličena u okvru Sajma sporta, a osim kombija, donaciju čine i  10 invalidskih kolica i sportska oprema za treninge sportista sa invaliditetom. Ukupna vrednost ove donacije iznosi 70 hiljada evra.

Pokrajinski sekretar za sport i omladinu, Vladimir Batez izrazio je zadovoljstvo što danas vidimo prve konkretne rezultate projekta “Parainspired!“, koji ima izuzetan značaj za razvoj i rekreativnog i takmičarskog sporta među osobama sa invaliditetom.

„Prvi put naši sportisti paraolimpijci imaju na raspolaganju kombi vozilo koje je adekvatno opremljeno i koje će im služiti za odlazak na takmičenja, treninge i za druge aktivnosti. I na ovaj način želeli smo da podržimo naše paraolimpijce, koji, godinama unazad, na najbolji način promovišu Srbiju“, kazao je Batez i podsetio da su sa poslednjeg evropskog prvenstva doneli dva zlata i četiri srebra.

Tokom 15 meseci, koliko će projekat „Parainspired!“ trajati, predviđen je čitav niz aktivnosti čiji je cilj da se poveća učešće osoba sa invaliditetom u sportskim aktivnostima u pograničnom području, te da se stvore uslovi za veću dostupnost sportske infrastrukture osobama sa invaliditetom.

Promociji projekta i donacije, prisustvoli su i naši zlatni paraolimpijci, kao i predstavnici sportskih organizacija invalida. Inače, projekat „Parainspired!“ promovišu jedan od najboljih paraolimpijaca na svetu Zlatko Kesler, koji je na čelu Paraolimpijskog saveza Vojvodine i Borislava Perić Ranković – najbolji stonoteniser u svetu.

Projekat „Parainspired!“ se realizuje u okviru IPA II programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina 2014 – 2020. Zajednički ga sprovode Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu, kao vodeći partner, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, Opština Inđija i Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine. Ukupna vrednost projekta je 263.914,43 evra, a Evropska unija ga kofinansira sa 224.32,27 evra.