U Segedinu održana zatvarajuća konferencija projekta AGRINO

U četvrtak, 31.oktobra u Segedinu održana je zatvarajuća konferencija projekta “Inovacija poljoprivrede za obezbeđivanje rasta i zapošljavanja u prekograničnom regionu” AGRINO.

Na zatvarajućoj konferenciji, pored brojnih gostiju, prisustvovali su partneri na projektu: Neprofitno d.o.o. za razvoj Županije Čongrad, Vidosava Enderić, direktorica Fonda “Evropski poslovi” AP Vojvodine, Predrag Rajić projektni menadžer projekta AGRINO iz Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, i dr Janko Červenski ispred Instituta za ratarstvo i povrtarstvo.

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta. Među rezultatima, ističu se  najsavremeniji plastenici na oglednom polju Instituta za ratarstvo i povrtarstvo i u srednjim poljoprivrednim školama u Futogu, Rumi i Vršcu. Pored plastenika, osnovani su inkubatori, a održane su i brojne radionice na temu “Uzgoj biljaka u okućnicama”.

Partneri iz Mađarske su uspešno organizovali radionice na temu “Proizvodnja hrane i plasiranje na tržište”.
Projekat AGRINO predstavio se i na 86. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, gde su posetioci imali prilike da se upoznaju ne samo sa ovim projektom, već su mogli da se informišu i o EU programima koji su dostupni Republici Srbiji, a samim tim i Vojvodini.
Krajem septembra održana je i konferencija u okviru projekta na temu “Inovativan pristup u poljoprivredi”.

Opšti cilj projekta AGRINO,  koji je počeo 01. aprila 2018. godine, bio je jačanje inovativnog pristupa agro-preduzetništvu i edukovanje stanovnišva u ruralnim sredinama u cilju boljeg korišćenja obradivog zemljišta u njihovim okućnicama, dok su ciljne grupe bile nezaposlena lica u seoskim područjima s fokusom na mlade osobe, već postojeći poljoprivredni proizvođači, zaposleni u poljoprivrednim školama, organizacije u poljoprivredi i preradi hrane, porodice..

Na zatvarajućoj konferenciji, Vidosava Enderić istakla je zadovoljstvo saradnjom sa svim partnerima na projektu. „Upravo zahvaljujući dobroj saradnji, napisan je i podnet novi projektni predlog AGRINO 2 u okviru trećeg poziva INTEREG IPA programa prekogranične saradnje Mađarska – Srbija. S obzirom da nas očekuje nova evropska budžetska perspektiva u periodu od 2021. do 2027. godine,  treba da budemo spremni sa novim predlozima projektnih ideja kako bi na taj način doprineli razvoju kako poljoprivrede, kao najrazvijenije privredne grane u Vojvodini, tako i ostalih privrednih grana“, rekla je direktorica i naglasila važnost korišćenja bespovratnih sredstava iz fondova Evropske unije.