U Segedinu održan sastanak tima projekta Cornucopia

U okviru implementacije projekta „Konkurentna održivost poljoprivrednih preduzeća kroz razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću na bazi alternativnih biljnih vrsta – Cornucopia“, koji se sufinansira iz Intereg IPA programa prekogranične Mađarska-Srbija 2014-2020, dana 04. septembra 2019. godine, održan je sastanak članova projektnog tima.

Pozdrav dobrodošlice je svim prisutnima uputio Norbert Šomođi, menadžer projekta. Partnerske institucije Poljoprivredni fakultet Novi Sad, Udruženje Baštovana Senta, Nacionalni centar za istraživanje i inovacije u poljoprivredi Mađarske „NAIK“, Neprofitno udruženje za istraživanje žitarica „Gabonakutato“, Inovativno neprofitna fondacija za agrobiotehnološki razvoj biznisa „Lavina“ i Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, izvestili su o sprovedenim aktivnostima u proteklom periodu, kao i o aktivnostima predviđenim da se realizuju u narednom izveštajnom periodu.

Kako u Srbiji, tako i u Mađarskoj postoje odlični uslovi za gajenje alternativnih biljnih vrsta, tom prilikom partnerski iz Mađarske predstavili su nam uzgoj slatkog krompira, batata,  koji se pokazao veoma profitabilnim, a njegova primena moguća, kako u ishrani ljudi, tako i u ishrani stoke, pa čak i u prerađivačkoj industriji.

Projekat traje 24 meseca, do 31. marta 2020. godine.