Fond „Evropski poslovi” AP Vojvodine na „Međunarodnim danima energetike i investicija“

Pokrajinski sekretarijat za energetiku i mineralne sirovine, Centralno evropski forum za razvoj (CEDEF) i Novosadski sajam organizovali su „Međunarodne dane energetike i investicija” 10. i 11. marta 2016. godine u Kongresnom centru „Master“ Novosadskog sajma.

Pokrajinski sekretar za energetiku i mineralne sirovine, mr Nenad Stanković, otvorio je ovogodišnju manifestaciju pozdravivši sve prisutne, i podsetivši da je Svetski dan energetske efikasnosti, zbog čega je ovogodišnja Manifestacija i pomerena za mesec mart, ustanovljen 5. marta 1998. godine, kada se u Austriji održala svetska konferencija na kojoj je diskutovano o energetici i energetskoj efikasnosti.

„Energetska efikasnost ne znači kompromis koji se održava na kvalitet života, već pametno ponašanje, koje treba da obezbedi istu robu i istu uslugu, uz korišćenje manje energetskih resursa. Srbija troši dvostruko više energije od svetskog proseka, a za takvo ponašanje nema mnogo razloga. Zbog toga su ovakve manifestacije neophodne, kako bi eksperti razmenili znanja i iskustva i kako bi se prezentovali primeri dobre prakse. Ovo je prilika da lokalne samouprave investitorima prezentuju svoje projekte, a bankari i osiguravajuća društva da svojim uslugama olakšaju realizaciju projekata”, istakao je Stanović.

Pored energetske efikasnosti, kao centralne teme, na ovogodišnjoj manifestaciji održane su sesije i radionice o obnovljivim izvorima energije, klimatskim promenama, održivoj gradnji, otpadu kao energetskom resursu, geopolitičkom uticaju na pravce razvoja energetskog sektora, kao i mnogo drugih tema.

Predstavnica Fonda „Evropski poslovi” Autonomne pokrajine Vojvodine, Gordana Jakovljević, je u okviru manifestacije, održala radionicu pod nazivom „Javne nabavke prema pravilima EU”. Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa osnovnim pravilima javnih nabavki, procedurama javnih nabavki za usluge, dobra i radove, sadržaju tenderskih dosijea i načinu evaluacije ponuda.