Četvrti sastanak Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regija i Srbije

Dana, 4. maja 2018. godine u Briselu održano je četvrto zasedanje Zajedničkog konsultativnog odbora Komiteta regija i Republike Srbije, u okviru foruma “Dan proširenja EU”.

Pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić, član ovog konsultativnog odbora u ime AP Vojvodine, prisustvovao je dvodnevnom zasedanju i imao više sastanaka tokom posete Briselu.

Tokom prvog dana pokrajinski sekretar Bjelić se sastao sa predstavnicom Evropskog naučnog saveta (European Research Council) dr Gordanom Popović, sa kojom je razgovarano o produbljivanju saradnje u oblasti nauke i istraživanja. Evropski naučni savet je važna agencija Evropske komisije, koja kreira i finansira brojne naučne inicijative, pre svega kroz program Horizont 2020. U cilju većeg uključenja subjekata iz AP Vojvodine, sekretar Bjelić i dr Popović su dogovorili organizovanje informativnog dana u Novom Sadu gde bi predstavnici Evropske komisije do detalja upoznali učesnike sa mogućnostima koje naši univerziteti, odnosno fakulteti prirodnih i društvenih nauka, te drugi instituti mogu imati kroz Evropski naučni savet.

Najavljeno je da će tokom septembra meseca doći do posete najviše delegacije Evropskog naučnog saveta, koju će predvoditi predsednik ove institucije Žan-Pjer Burginjon, te je planirano da se organizuje niz sastanaka u Novom Sadu.

Tokom zasedanja Zajedničkog konsultativnog odbora, koje je održano u prostorijama Komiteta regiona, usvojeni su zaključci prethodnog sastanka koji je održan 24. novembra 2017. u Novom Sadu. Članovi odbora su predstavili dosadašnje rezultate, posebno u oblasti kulture i kulturnog nasleđa što je i bila tema zasedanja ovog briselskog sastanka. S tim u vezi posebno je istaknuta mogućnost daljeg razvoja privrede i turizma kroz promociju kulture i njenog nasleđa u lokalnim samoupravama. Učesnicima se obratio i predsednik Opštine Sremski Karlovci, g-din Nenad Milenković, koji je bio član delegacije u Briselu.

Poslednjeg dana zasedanja, učesnike su pozdravili evropski komesar za proširenje Johanes Han, kao i predsednik Komiteta regiona Karl-Hajnc Lamberts.