Jačanje kapaciteta na lokalu za sprovođenje ekoloških projekata

Ministarka zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Irena Vujović i direktor Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine Aleksandar Simurdić potpisali su danas Protokol o saradnji, u cilju unapređenja saradnje na jačanju kapaciteta lokalnih samouprava i zajedničke podrške kako bi efikasnije koristile mogućnosti evropskih pretpristupnih fondova za ekološke projekte.

Srbiji u procesu evropskih integracija predstoje brojne obaveze u oblasti zaštite životne sredine, kako u okviru Poglavlja 27, koje se odnosi na životnu sredinu i klimatske promene, tako i u implementaciji Zelene agende za Zapadni Balkan.

Vujović je ocenila da je ovo partnerstvo važno, jer zajedničkim snagama možemo brže da ostvarujemo ciljeve definisane Zelenom agendom, kroz jačanje međuinstitucionalne saradnje i podrške lokalnim samoupravama u Vojvodini.

Naša zajednička misija je da im približimo mogućnosti koje nude evropski fondovi i da stvorimo uslove da kandiduju projekte kako bi se na taj način podstakla značajna ulaganja u sektor zaštite životne sredine,  rekla je Vujović.

Takođe, kako je dodala, važno je što će Fond mapirati stanje u oblasti zaštite životne sredine u lokalnim samoupravama u Vojvodini, što će omogućiti da se bolje sagledaju ekološki problemi u tom delu zemlje.

Simurdić je istakao da je Protokol izuzetno značajan sa aspekta iskazivanja spremnosti i odlučnosti države da, sa partnerima sa svih nivoa, implementira najbolja i održiva rešenja za najveće izazove današnjice, a tiču se životne sredine.

Implementacijom Protokola o saradnji pružićemo zajednički doprinos pospešivanju lokalnog i regionalnog razvoja, kroz sistemsku podršku lokalnim samoupravama u izradi lokalnih akcionih planova za zaštitu i unapređenje životne sredine. Cilj je planski doprinos sveobuhvatnijem korišćenju sredstava iz Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan, Zelene agende, kao i drugih bileteralnih i međunarodnih izvora, naveo je Simurdić.

Preuzeto sa sajta Vlade Republike Srbije