Predavanje „Istorija i nastanak Evropske unije“ učenicima osnovnih škola оpštine Zrenjanin u okviru manifestacije „Evropsko selo“

Povodom manifestacije „Evropsko selo“ koja okuplja osnovne škole оpštine Zrenjanin sa ciljem promovisanja različitosti naroda i država na kojima je sagrađena moderna Evropa,  predstavnici Fonda „Evropski poslovi’’ AP Vojvodine, u periodu od 10. do 21. aprila 2017. godine, održali su predavanje pod nazivom „Istorija i nastanak Evropske unije“. Ciljna grupa bili su učenici od petog do osmog razreda osnovnih škola na teritoriji opštine Zrenjanin.

Predavači, Tijana Krstić Maravić i Jelena Tošković iz Fonda „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, upoznali su učenike sa ciljevima i motivima osnivanja Evropske unije i njenog razvoja, dok su učenici pokazali odlično geografsko i istorijsko znanje u interakciji sa predavačima. Takođe, učenici su imali tu mogućnost da postavljaju pitanja na temu EU  i da aktivno učestvuju u predavanju.

Ukupan broj učenika koji je prisustvovao predavanju bio je 1315 iz 28 osnovnih škola sa teritorije opštine Zrenjanin, ne računajući nastavno osoblje.

Projekat „Evropsko selo“ je 2012. godine pokrenula Osnovna škola „Mladost” iz Tomaševca, nakon čega su joj se vrlo brzo pridružule i druge škole, prepoznajući njegov značaj, edukativni i kreativni potencijal, te ona postaje ubrzo i Gradska manifestacija. Ove godine, povodom Dana Evrope, u Zrenjaninu, 5. maja, održaće se, šesti put po redu, manifestacija „Evropsko selo“ koju će podržati Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji –  EU info kutak Novi Sad, Kancelarija za evropske integracije Vlade Republike Srbije, Fond „Evropski poslovi“ AP Vojvodine, kao i ambasade pojedinih država članica EU. Učenici 27 osnovnih škola, povodom Dana Evrope, predstaviće tradiciju i običaje država članica Evropske unije. Pored ovog jedinstvenog EU sajma, organizovaće se i EU kviz, osmišljen kao takmičenje u poznavanju Evropske unije za učenike šestih razreda.