Održana video konferenciji povodom početka Intereg – IPA projekta Mađarska-Srbija pod nazivom: „Mladi i nasleđe – tradicija i budućnost u prekograničnom regionu – HERINFUTUR“

Danas, 18. decembra 2020. godine, u prostorijama Privredne komore Vojvodine, održana je video konferencija povodom početka Intereg – IPA projekta Mađarska-Srbija pod nazivom: „Mladi i nasleđe – tradicija i budućnost u prekograničnom regionu – HERINFUTUR“.
Kao domaćin video konferencije, obratio se direktor Fonda „Evropski poslovi“ APV Aleksandar Simurdić, koji je ovom prilikom istakao da su istorijske okolnosti stvorile i neke nove kulturne prilike, koje nas sve povezuje. On je istakao da kulturna zaštita dobara jeste naš zalog za budućnost i zato mladi i jesu fokus ovog projekta. Celokupno nasleđe pripada svima i zato ono jeste poslednjih nekoliko decenija bitan deo javnog diskursa i primarni resurs za razvoj kreativne ekonomije.
„Nasleđe osigurava kulturni kontinuitet, proces identifikacije i jačanja individualnog i kolektivnog identiteta, poštovanje drugih kultura i raznolikosti kulturnih izraza, afirmaciju simboličkih, edukativnih, socijalnih, ekonomskih i drugih vrednosti. Takođe, kulturno nasleđe je baza znanja za razvoj kreativnog društva i sredstvo podsticanja lokalnog ekonomskog razvoja. Prepoznavanje potencijala i održivo upravljanje kulturnim nasleđem treba da posluži lokalnim samoupravama kao okvir za njegovo uključivanje u druge lokalne razvojne strategije i projekte. Kulturno nasleđe može biti relevantno i u smislu lokalnog plana zaštite životne sredine, ili lokalne strategije razvoja turizma. Revitalizacija urbanih prostora je još jedan od efekata rehabilitacije kulturnog nasleđa, što je, između ostalog, jedan od programskih ciljeva Novog Sada u pripripremama za 2021. godinu, godinu Evropske prestonice kulture. Na kraju, ne i najmanje važno, kulturno nasleđe je relevantno i za podsticanje preduzetništva, kao i razvoj malih i srednjih preduzeća“, istakao je Simurdić.
Na video konferenciji su se obratili i pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, kao i potpredsednik skupštine Županije Čongrad- Čanad Erš Polner.
Ističući veliko zadovoljstvo što je ovo drugi po redu projekat ove vrste saradnje u protekle dve godine, sekretar Milošević je apostrofirala i njegovu posebnu važnost, polazeći od činjenice da je kulturno nasleđe u multietničkim zajednicama poseban most komunikacije, civilizacijskih tekovina i uvažavanja različitosti.
Posebno mi je drago, naglasila je Dragana Milošević što će mladi, kako iz Županije Čongrad, tako i naša deca, imati priliku da kroz radionice, edukaciju i saznanja o različitostima bolje upoznaju i nadograde svoja postojeća znanja o kulturnom nasleđu, njegovoj zaštiti i očuvanju.
Potpredsednik skupštine Županije Čongrad- Čanad Erš Polner je istakao zadovoljstvo što će se Intereg–IPA program prekogranične saradnje Mađarska-Srbija implementirati u okviru finansijskog perioda 2014-2020 Evropske unije.
Marko Tešić i Filip Jovanović iz Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama predstavili su plan i program aktivnosti ovog projekta, vrednog 130.150,14 eura.