Završetak projekta „CORNUCOPIA”

Projekat „Konkurentna održivost polјoprivrednih preduzeća kroz razvoj novih proizvoda sa dodatom vrednošću na bazi alternativnih biljnih vrsta – CORNUCOPIA” uspešno je završen 31. marta 2020 godine.

U predhodna dvadeset četiri meseca, u saradnji sa partnerima, postigli smo pozitivne rezultate zahvaljujući dobro isplaniranom i usaglašenom zajedničkom radu. S tim u vezi, bile su organizovane edukacije na temu alternativnih biljaka u Senti i Novom Sadu, zatim simpozijum i radionice sa mladim istaživačima, kao i studijske posete za predstavnike MSP poljoprivredne i prehrambene industrije u prekograničnoj oblasti. Takođe, promovisali smo i novi model poljoprivrednog poslovanja kroz izradu biznis planova i nametnuli ideju na koji način mali poljoprivredni proizvođači mogu da unaprede svoje poslovanje kroz uzgoj alternativnih biljaka koje su bile fokus ovog projekta.

Uspešnoj realizaciji projekta, doprinela je izuzetna saradnja projektnih partnera  Nacionalnog centra za istraživanje i inovacije u polјoprivredi – “NAIK”,  Inovativne neprofitne fondacije za agro-bioteh razvoj biznisa “Lavina”, Neprofitno d.o.o za istraživanje žitarica – “GABONAKUTATO” iz Mađarske, kao i Fonda „Evropski poslovi” AP Vojvodine, Udruženje baštovana iz Senta i Univerziteta u Novom Sadu, Polјoprivredni fakultet iz Srbije.

Vrednost  projekta prekogranične saradnje „Cornucopia“ iznosi 352.798,57 evra, a Evropska unija je  sufinansirala u okviru Intereg IPA programa prekogranične saradnje Mađarska-Srbija iznos od 299. 878,77 evra, što je 85% ukupne vrednosti projekta.

Pozivamo Vas da pogledate prilog filma projekta Cornucopia na sledećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=ws-k_pshig0

Za više informacija o projektu Cornucopia molimo Vas da posetite vebsajt: www.cornucopiaeu.org