Aktivnosti AP Vojvodine tokom Evropske nedelje regija i gradova u Briselu od 8. do 11. oktobra 2018.

16. po redu Evropska nedelja regija i gradova (European Week of Regions and Cities) biće održana u Briselu od 8. do 11. oktobra 2018. i okupiće najznačajnije regionalne i lokalne aktere na starom kontinentu u više od 150 zvaničnih događaja. AP Vojvodina će po prvi put biti organizator u dva zvanična događaja, i uzeti aktivno učešće u konferenciji na temu proširenja EU.
Najviši predstavnici AP Vojvodine, Predsednik Skupštine Ištvan Pastor, podpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević, te sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Ognjen Bjelić predvodiće delegaciju APV tokom ove nedeljene, čiji su domaćini Komitet regiona i Generalni direktorat za regionalne i urbane politike Evropske komisije.
Predstavnici APV će prvog dana, u ponedeljak 8. oktobra, zajedno sa Ambasadorom Republike Srbije pri Evropskoj uniji, Anom Hrustanović, biti domaćini na tradicionalnom prijemu pod nazivom „Vojvodina, Great for Business, Great for Life“, koji će biti održan u prostorijama naše Misije u Briselu. Takođe, pre samog prijema biće potpisan memorandum o razumevanju između Privredne komore Vojvodine i Unije valonskih privrednika i industrijalaca, koji će potpisati predsednici Boško Vučurević i Filip Suinen.
Dan kasnije, 9. oktobra, u okviru konferencije “Evropa prilika” evropskoj publici će biti predstavljena dostignuća instituta Bio-Sens iz Novog Sada u oblasti digitalizacije u poljoprivredi, a tom prilikom, evropskoj stručnoj i zainteresovanoj publici će se obratiti prof. dr Vesna Crnojević. Narednog, trećeg dana ove evropske nedelje, u prostorijama Misije Republike Srbije pri Evropskoj uniji biće predstavljen Novi Sad, Evropska omladinska prestonica 2019. godine. Na oba pomenuta događaja učestvuju i drugi evropski partneri AP Vojvodine, poput Veneta, Lombardije, Južne Švedske, Grada Osla, Koruške i drugih, ali i predstavnici evropskih institucija.
Poslednjeg dana, 11. oktobra, na konferenciji koju organizuje Skupština evropskih regija, evropskoj publici će perspektivu proširenja EU sa regionalnog nivoa predstaviti direktorka Fonda „Evropski poslovi“ APV, Vidosava Enderić, koja će govoriti o perspektivama evropskih kohezionih fondova i povećanju kapaciteta pokrajinske administracije kroz proces evropskih integracija.
Očekuje se da će ovogodišnjoj Evrpskoj nedelji regija i gradova prisustvovati više od 6.000 ljudi, iz oko 70 zemalja. AP Vojvodina očekuje uspešno predstavljanje na više različitih tema, te niz sastanaka koje će pokrajinski predstavnici ostvariti tokom posete Briselu.