Европска недеља региона и градова 2017

Овогодишња 15. по реду манифестација „Европска недеља региона и градова 2017“, коју организују Комитет региона и Генерални директорат за регионалну политику, и која је одржана у периоду од 9-12. октобра 2017. године у Бриселу, одвијала се под слоганом „Региони и градови за бољу будућност“ (“Regions and Cities working for a better future"), а програмски део манифестације био је подељен у три тематске целине: 1. Изградња отпорних регија и градова - #LocalResilience; 2. Регије и градови као агенти промене - #TakeAction; 3. Размена знања за постизање резултата - #SharingKnowledge.

Радионица „Ка ефикаснијој регионалној политици ЕУ“

У оквиру Европске недеље региона и градова 2017, АП Војводина је преко Фонда “Европски послови АП Војводине” – Канцеларије Војводине у Бриселу узела учешће у регионалном партнерству под називом „Будућност регионалних политика“ са регионима: Умбрија (Италија), Северна Ирска (Уједињено Краљевство), Војводство Подласко и Војводство Светокришко (Пољска), Прованса-Алпе-Азурна обала (Француска) и Вараждинска жупанија (Хрватска) на радионици под називом „Ка ефикаснијој регионалној политици ЕУ“, 11. октобра 2017. године, у представништву Северне Ирске у Бриселу.

У име домаћина госте је поздравио шеф представништва Северне Ирске у Бриселу Андреw Еллиотт, док су почасни говорници били члан кабинета комесарке за регионалну политику Jan Mikołaj Dzięciołowski и посланик Европског парламента Jan Olbrycht. Скуп је модерирао директор одговоран за регионалну политику у Конференцији периферних поморских региона Nicolas Brookes. Регионална искуства представили су директор за програмирање, иновације и конкуретност Lucio Caporizzi (Умбрија), генерална директорка задужена за европске послове и медитеранску сарадњу Raphaële de Giuli Morghen (Прованса-Алпе-Азурна обала), главни извршилац посебног ЕУ програмском тела Gina McIntyre (Северна Ирска), председник Града Бијалисток Tadeusz Truskolaski (Војводство Подласко), директор Одсека за регионалну политику Владе Војводства Светокришко Grzegorz Orawiec и шеф Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић. Учесници дискусије су се бавили питањем Кохезионе политике након 2020. године и заједнички закључак је да постоји пуно изазова у вези са поменутим питањем и у циљу ефикаснијег савладавања истих неопходно је поједостављивање процедура у оквиру Кохезионе политике.

 

 

Обележавања Дана Војводине у Бриселу - Пријем The Vojvodina Story

 У Мисији Републике Србије при Европској унији, дана 10. октобра 2017. године,  одржан је пријем „The Vojvodina Story“, на коме су представљени потенцијали Војводине представницима других европских регија и градова, као и привредницима заинтересованим за улагање у Војводину, а у заједничкој организацији Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, Фонда  „Европски послови” АП Војводине – Канцеларије АП Војводине у Бриселу и Развојне агенције Војводине, у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије.

Пријему су присуствовали представници више европских регија: немачког Хесена, италијанских регија Ломбардија, Фриули Венеција Ђулија и Умбрија, затим Горње Аустрије, суседне Осјечко-барањске жупаније, посланици Европског парламента, представници дипломатског кора и други.

 На скупу су се присутнима обратили председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и шеф Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић. Пријем је отворен наступом бенда „Lazar Novkov & Frame Orchestra”. Овом приликом приказан је и промотивни филм о Војводини, где су гости могли да се упознају са њеним потенцијалима, у различитим привредним областима, образовању, науци, туризму.

 

 

 

 

 


 

Састанци делегације АП Војводине са представницима европских регија у Бриселу

Током Европске недеље региона и градова 2017, уз подршку Канцеларије АП Војводине у Бриселу, делегација АП Војводине, коју су предводили председник Покрајинске владе Игор Мировић и председник Скупштине Војводине Иштван Пастор, имала је низ састанака са представницима немачке регије Хесен, Горње Аустрије, италијанских регија Ломбардија и Умбрија, као и са представницима Осјечко-барањске жупаније.

Састанци су одржани са шефом представништва Хесена при Европској унији Фридрихом фон Хојзингером, председником Скупштине Горње Аустрије Виктором Зиглом, чланом регионалне владе Ломбардије задуженом за образовање, културу, запошљавање и политике рада Валентином Апреом и жупаном Осјечко-барањске жупаније Иваном Анушићем.

 У разговорима који су се водили током учешћа делегације АП Војводине на Европској недељи градова и регија, размотрене су могућности за конкретизацију односа и интензивирање досадашње сарадње коју Војводина има са овим регионима у различитим областима.

Посебно је истакнут заједнички интерес да се направи искорак у досадашњој сарадњи кроз повезивање развојних агенција, посебно на пројектима ка европским фондовима, као и повезивање научних и технолошких институција. У циљу унапређења економских односа и привредне сарадње истакнуто је да је важно и повезивање привредних комора ради организовања директних сусрета привредника и за представљање потенцијала за улагање.

 У разговорима је оцењено да и интензивирање парламентарне сарадње доприноси бољем упознавању, те да је битно да се конкретизују оквири коју су на располагању у протоколима и споразумима о сарадњи које Војводина има потписане са овим регијама.

 Састанку у предсавништву регије Хесен и Канцеларији АП Војводине у Бриселу присуствовали су покрајински секретар за регионални развој, међурегионалану сарадњу и локалну самоуправу Огњен Бјелић, директорка Фонда “Европски послови” Видосава Ендерић, председник Привредне коморе Војводине Бошко Вучуревић и шеф Канцеларије АП Војводине у Бриселу Срђан Мачкић.