Војводина на Европској недељи региона и градова 2016

Војводина на Европској недељи региона и градова 2016

Овогодишња 14. по реду манифестација „Европска недеља региона и градова 2016“, коју организују Комитет региона и Генерални директорат за регионалну политику, и која је одржана у периоду од 10-13. октобра 2016. године у Бриселу, одвијала се под слоганом „Региони и градови за одржив и инклузиван раст“ (“Regions and Cities for sustainable and inclusive growth"), а програмски део манифестације био је подељен у три тематске целине: 1. Одржан и одржив економски раст; 2. Инклузиван економски раст; 3. Поједностављивање Европских структурних и инвестиционих (ЕСИ) фондова.

Радионица „Предузетништво младих: кључ за унапређење конкурентности и раст у регионима“

У оквиру Европске недеље региона и градова 2016,  АП Војводина је преко Фонда “Европски послови АП Војводине” – Канцеларије Војводине у Бриселу узела учешће у регионалном партнерству под називом „Предузетничко образовање за економски раст“ са регионима: Умбрија (Италија), Северна Ирска (Уједињено Краљевство), Војводство Подласко и Војводство Светокришко (Пољска), Регион Прешов (Словачка), Карловачка и Вараждинска Жупанија (Хрватска) на радионици под називом „Предузетништво младих: кључ за унапређење конкурентности и раст у регионима“, 11. октобра 2016. године, у представништву Северне Ирске у Бриселу.

На радионици су говорили европски и регионални експерти, укључујући Ивана Стефанеца, члана Европског парламента, а у оквиру првог панела који се односио на „Стратешки приступ младима и стручном образовању“, говорила је Анита Вела, заменик шефа Одељења у Генералном директорату за запошљавање, социјална питања и инклузију, и Симоне Балдасари, службеник у Генералном директорату за унутрашње тржиште, индустрију, предузетништво и мала и средња предузећа. Испред регија чланица конзорцијума говорили су Ана Августин, главни стручњак Асоцијације функционалне области града  Bialystok;  Френки Мекорт из „Invest NI“; Маја Леман, саветница у Агенцији за регионални развој Вараждинске жупаније; и Грегор Оравиец, директор Одељења за регионалну политику у Канцеларији Маршала регије Светокришко. У оквиру другог панела под називом „Примери најбоље праксе у подршци предузетницима“ говорили су Guy Lejune, виши експерт у Генералном директорату за запошљавање, социјална питања и инклузију. Регионална искуства пренели су Ана Аскани, шефица одељења за међународну сарадњу Регије Умбрија; Маријана Максимовић, помоћница директора Гаранцијског фонда АП Војводине; Славомир Кожар, директор Средње електротехничке школе у Прешову; Бисерка Марчинко, Економска и туристичка школа из Карловаца. Модераторка је била Каролин Џенер, главна извршна службеница, „JA Europe“, која је највећа европска непрофитна организација која се бави едукативним програмима у области предузетништва, спремности за посао и финансијске писмености, која је до сада имала контакте са 3,5 милиона студената из 39 земаља током 2015. године.

Циљ дебате је био да покаже утицај предузетничког образовања и обучавања ради подршке расту и креирању бизниса. Овај догађај је пружио увид у расположиве инструменте и програме као и утицај на стварање и развој бизниса кроз размену предузетничких искустава. to је била прилика да представници регионалних власти разговарају о уклањању постојећих административних баријера и пруже подршку предузетницима у кључним фазама пословног циклуса. Ово је такође била прилика за размену регионалних примера добре праксе у овој области, уз потврду да регионалне власти имају иновативан стратешки приступ према овом питању. Циљ је био да се успостави дијалог између доносиоца политичких одлука и заинтересованих страна и утврди на који начин региони и градови могу напредовати у промовисању инклузивног предузетништва, укључујући и промене образовних методологија на свим нивоима у складу са стварним потребама регионалних тржишта и подршку новим иницијативама. Размена најбољих пракси је била путоказ за to како млади људи могу да искористе способности и ставове које би стекли са новим образовањем, те да преузму одговорност за властите животе,  утичу на своју будућност и играју активну улогу као грађани Европе. 

 

Обележавања Дана Војводине у Бриселу - Пријем Experience Vojvodina

У Мисији Републике Србије при Европској унији, дана 12. октобра 2016. године,  одржан је веома посећен пријем „Experience Vojvodina“, на коме су представљени потенцијали Војводине представницима других европских регија и градова, као и привредницима заинтересованим за улагање у Војводину, а у заједничкој организацији Покрајинске владе, Скупштине АП Војводине, ВИП Фонда и Фонда  „Европски послови” АП Војводине, у сарадњи са Министарством спољних послова Републике Србије.

На скупу су се присустнима обратили Амбасадорка РС при ЕУ Ана Хрустановић, председник Покрајинске владе Игор Мировић, председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор и градоначеник Новог Сада Милош Вучевић.  

Овај догађај је спадао у споредне скупове („SIDE EVENT“) у оквиру Европске недеље региона и градова. 

 

 

 

Поред тога, током Европске недеље региона и градова 2016, уз подршку Канцеларије АП Војводине у Бриселу, делегација АП Војводине је имала бројне састанке са званичницима европских институција, међу које спадају Едуард Кукан, члан Европског парламента и председавајући делегације ЕУ-Србија Парламентарног комитета за стабилизацију и придруживање, Хеновева Руис Калавера, директорка Сектора за Западни Балкан у Генералном директорату Европске комисије за европску политику суседства и преговоре, као и низ билатералних састанака са представницима више европских региона, као што су немачке покрајине Баден-Виртемберг и Хесен, аустријска покрајина Штајерска и Осјечко-барањска жупанија из Хрватске.

Делегација Војводине је на састанцима са представницима поменутих региона изложила приоритете Покрајинске владе који се односе на бржи економски развој, развој пољопривреде и усмереност на улагања у слабије развијене општине у Војводини и наишла на потврду саговорника да се ради о областима у којима је могуће унапређивати постојећу сарадњу. На свим састанцима разматрана је и могућност размене студената ради стручног усавршавања. Као најважнија ствар, која Војводину чини добрим примером у региону, па и у Европи, јесте однос према националним мањинама и неговање високог степена мултиетничности, сложили су се саговорници на овим састанцима.

 

  

Додатне информације: 

Европска недеља региона и градова 2016 – Извештај