• 11.
  • феб
  • 2019.

Србија постала чланица образовног програма Европске уније Ерасмус +

  • Брисел

Прошле седмице наша земља је постала чланица највећег образовног програма Европске уније. Наиме, министар просвете, науке и технолошког развоја Србије Младен Шарчевић потписао је у Бриселу с европским комесаром за културу, образовање и спорт Тибором Наврачичем споразум о уласку Србије у програм Европске уније за образовање, обуке, младе и спорт - Ерасмус+, који ће омогућити студентима и академском особљу из Србије да се укључе у тај програм. Овај програм обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области: образовање, млади и спорт. Укупна средства намењена програму за период до 2020. године износе 14,7 милијарди евра.

Министар Шарчевић је изјавио како је то вест “од изузетног значаја за српске студенте, професоре и средњошколце”, и истакао да је Србија и досад била активна у том програму, али да то сад има посебну важност јер су у Србији у току темељне реформе школства, од предшколског нивоа до универзитета.
Европски комесар Наврачич је изјавио да је "улазак у Ерасмус + веома видан симбол напора и преданости Србије европској ствари, и сада се отвара низ нових могућности, иако је и раније постојала сарадња Србије и ЕУ на пољу образовања, науке, омладине и спорта. Ја се надам да ће Србија наћи своје право место у Европској унији и у оквиру Ерасмуса и образовања и спорта", закључио је европски комесар Наврачич.
 
Србија и њене образовне институције су учествовале у Еразмус + програму од 2014. године, али у ограниченом капацитету, односно као партнерска земља у региону Западног Балкана.  
Од почетка Еразмус + програма 2014. године, Србија је прва у региону Западног Балкана и по броју одобрених пројеката и по количини средстава и по броју људи који одлазе на размену у земље ЕУ.

До сада су образовне институције и организације које се баве младима учествовале у пројектима вредним укупно више од 67 милиона евра за све врсте пројеката у оквиру Еразмус+ програма, а број наставно-научног особља, студената и ученика који су учествовали у међународној размени са европским земљама је већи од 5.800.

Тренутно је у току више 300 пројеката у којима учествују школе, омладинске организације, универзитети, предузећа. Кроз те пројекте се размењује више од 2.000 студената и више од 300 наставника, ученика и омладинских радника годишње. Са пуноправним учешћем у Еразмус + програму, могућности за стручно усавршавање у иностранству ће бити повећане.

Статус пуноправне чланице Еразмус + програма је један од предвиђених корака ка чланству у ЕУ у оквиру Преговарачког поглавља 26 који се односи на образовање и културу.
 
Уз Србију, статус пуноправне чланице има још само пет земаља које нису чланице ЕУ, а то су Норвешка, Турска, Лихтенштајн, Македонија и Исланд.

За промовисање и спровођење Еразмус+ програма у Србији надлежна је Фондација Темпус, која се 16 година бави учешћем Србије у програмима Европске уније везаним за образовање, а од 2014 је надлежна за праћење пројеката из програма ЕУ Еразмус +.

Најава догађаја

Најновије Вести