• 14.
  • окт
  • 2019.

Завршен пројекат ViCTour

  • Нови Сад

У Туристичко-информативном центру Војводине одржана је завршна конференција пројекта ViCTour, у којем је Фонд “Европски послови” АП Војводине сарађивао са  партнерима из Вуковарско-Сријемске жупаније, Туристичке заједнице Вуковарско-Сријемске жупаније, Туристичком организацијом Војводине и Економским факултетом Универзитета у Новом Саду.


Поздрављајући госте из Покрајинске владе, институција Града Новог Сада, општина, представнике медија и туристичке посленике, Видосава Ендерић, директорица Фонда је рекла да ово није прва сарадња са партнерима из ове жупаније. “Са Вуковарско-сријемском жупанијом смо у склопу програма прекограничне сарадње спровели пројекат о успостављању заједничког система и приступа у одбрани од поплава – ЕМБЕР и пројекат о управљању ризицима у циљу смањења последица, интензитета и учесталости природних катастрофа и великих непогода – DR SHARE, који је суфинансирао Генерални директорат за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту, док смо са Економским факултетом спровели трећи циклус Специјалистичког програма „Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове“, рекла је директорица и навела како смо “последњих неколико година сведоци невероватно брзог развоја технологије. Самим тим, отвара се могућност за неограничен број идеја које ће се појавити на тржишту, у циљу очувања бренда, или његовог креирања. Одлучили смо да идемо у корак са временом и поставили смо себи за циљ да побољшамо препознатљивост туристичког идентитета Срема и понуде наше регије.


Циљ смо ставили и у шири европски контекст и усагласили га са циљевима Стратегије Европске уније за Дунавски регион и Стратегије Европске уније за Јадранско – јонски регион, а то су промовисање привредног и друштвеног просперитета и раста, културе и туризма, уз  унапређење атрактивности, конкурености и повезаности регија. Током спровођења пројекта, обогатили смо туристичку понуду Срема окренувши се иновацијама и ИКТ технологијама. Израдили смо и поставили укупно 6 холограма у прекограничном региону. Фонд је на српској страни поставио 3 холограма: у Палати „Касина“ у Врднику, некадашњој вили управе рудника мрког угља, на Спомен обележју „Сремски фронт“ у Адашевцима, најзначајнијем монументалном споменику на нашим просторима који је посвећен Другом светском рату, и у Царској палати у Сремској Митровици. Поред холограма, израдили смо апликације за проширену и виртуелни стварност. Са српске стране, то су апликације за проширену стварност о Фрушкогорским манастирима и Спомен обележју „Сремски фронт“, и апликација за виртуелну стварност о Царској палати.  Затим, ту су и мултимедијални аудио водичи, интерактивни тотеми, веб портал…”, навела је директорица.

Пре приказивања промотивног филма, обратиле су се и Марија Будимир, прочелница за туризам и културу из Вуковарско-сријемске жупаније и Рујана Бушић Српак, директорица Туристичког уреда у Туристичкој заједници Вуковарско-сријемске жупаније, док је о пројекту говорила Магдалена Парат, менаџерка пројекта,представница Вуковарско-сријемске жупаније. Туристичку организацију Војводине представљала је Данијела Јокановић,која се такође обратила присутнима.

 

Најава догађаја

Најновије Вести