• 28.
  • нов
  • 2019.

Студијска посета студената ФТН постројењу у Винковцима у оквиру пројекта XDEGREE

  • Винковци

У оквиру пројекта “XDEGREE“ који се суфинансира у оквиру ИНТЕРЕГ ИПА Програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија 2014-2020, дана 28. новембра, реализована је студијска посета студената Факултета техничких наука, Универзитета у Новом Саду, постројењима у Винковачком водоводу и канализацији д.о.о. Винковци. 

У предузећу су током имплементације пројекта XDEGREE  изграђене соларне електране на 6 објеката. Соларни панели купљени су и постављени током 2018. године, а дистрибутивни центар Кановци, који су студенти обишли, поседује инсталацију на крову укупне снаге соларних панела 76,18 кWп са излазом према мрежи дистрибутера снаге 134 кW. 

Студенти су и у овом предузећу имали прилику да се упознају са процесом пречишћавања отпадних вода, да у пракси виде SCADA систем који прати рад фабрике воде, упознали су се са будућим циљевима и плановима водоводног предузећа за изградњу биогасног постројења и унапређење своје енергетске ефикасности што је и био главни циљ пројекта XDEGREE: повећање енергетске независности јавних комуналних предузећа кроз употребу обновљивих извора енергије и боље коришћење биомасе.
 

Најава догађаја

Најновије Вести