• 10.
  • дец
  • 2019.

Пројектни састанак и теренска посета у Мађарској у оквиру пројекта „ECOWAM"

  • Сегедин

У оквиру пројекта „Еколошко управљање водама против екстремних временских услова у пограничној области - ECOWAM)“, у организацији Управе за водопривреду за подручје Доња Тиса - АТИВИЗИГ, 9. и 10. децембра 2019. године, у Сегедину је одржан  заједнички састанак пројектног тима и посета радовима у близини главног канала Курца, који су предвиђени пројектом ECOWAM, код Миндсента, Сегвара и Сентеша, на којој су учествовали чланови пројектног тима АТИВИЗИГ-а, ЈВП „Воде Војводине“ Нови Сад и Фонда „Европски послови“ АП Војводине.

Током састанка, чланови пројектног тима разговарали су о спроведеним активностима у претходном периоду као и о предстојећим активностима у наредном периоду. Током теренске посете, стручњаци АТИВИЗИГ-а известили су чланове пројектног тима о спроведеним активностима у вези са почетком радова предвиђеним пројектом ECOWAM са мађарске стране и динамици извођења радова. Радови на измуљивању главног канала Курца почели су у октобру. Код Сегвара су извршени припремни радови, посечена је трска и следи измуљивање канала Курца у дужини од 5 км. Код Сентеша су започети радови на изградњи нове уставе Бикаиштало. Стара устава је порушена и планирана је изградња нове, двоструко веће уставе. Након грађевинских радова, планирана је и изградња мониторинг станице.

Пројекат „Еколошко управљање водама против екстремних временских услова у пограничној области - ECOWAM” спроводи се у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Партнерство на пројекту, чији укупни буџет износи 1.758.447,43 евра, од чега суфинансирање Европске уније (ИПА) износи 1.494.680,31 евра, чине Управа за водопривреду за подручје Доња Тиса - АТИВИЗИГ (Мађарска), ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад (Србија) и Фонд „Европски послови” АП Војводине (Србија). Пројекат има за циљ спречавање негативних ефеката на квалитет водних тела успостављањем заједничког система унапређења управљања водама у АП Војводини и Жупанији Чонград.

Најава догађаја

Најновије Вести