• 27.
  • дец
  • 2019.

Вести из европских пројеката

Одржан састанак координационих група за коришћење европских фондова

У циљу информисања покрајинских секретаријата, општина, градова, јавно-комуналних предузећа, фондација, кластера, организација цивилног друштва, образовних и других институција, а поводом расписивања другог позива у оквиру Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина, Фонд „Европски послови“ АП Војводине организовао је Инфо дан за координационе групе 23. децембра 2019. године, у оквиру којег су представљени услови конкурисања у оквиру актуелног позива. Инфо дан је одржан у Скупштини АП Војводине.

Циљ самог позива за достављање предлога пројеката је јачање економско-друштвеног развоја у прекограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине кроз дефинисане циљеве и приоритете засноване на компаративним предностима и постојећим ресурсима. Позиву за учешће на овом скупу се одазвао велики број представника институција и цивилног сектора.

 

Менторски програм почео у оквиру пројекта Active Girls


У четвртак 12. децембра 2019. године у Покрајинској влади одржан је састанак упознавања менторки и ученица у оквиру пројекта „Подршка спортским и физичким активностима девојчица – Active Girls“, који суфинансира Европска унија кроз Интерег - ИПА програм прекограничне сарадње Мађарска–Србија, са укупним буџетом од 210.865,04 евра, од чега средства Европске уније (ИПА) износе 179.235,28 евра.

Иначе, водећи партнер на пројекту је Покрајински секретаријат за спорт и омладину а остали партнери су Фонд „Европски послови“ АП Војводине, Општина Сентеш у Мађарској и Сквош клуб „Тиса“ из Сегедина.

Тамара Глишић-Кривошија је презентовала менторски програм у оквиру пројекта Активне девојчице. Након тога је извршено упознавање парова (менторки и менторина) и дате су им смернице за реализацију ове активности у наредних 6 месеци. Овим састанком је у ствари започео менторски програм у оквиру пројекта. Менторке су се данас представиле присутнима и свака понаособ је изнела укратко свој спортски живот почевши од основне школе до данашњице.

Пројектни састанак и теренска посета у Мађарској у оквиру пројекта „ECOWAM"

У оквиру пројекта „Еколошко управљање водама против екстремних временских услова у пограничној области - ECOWAM)“, у организацији Управе за водопривреду за подручје Доња Тиса - АТИВИЗИГ, 9. и 10. децембра 2019. године, у Сегедину је одржан  заједнички састанак пројектног тима и посета радовима у близини главног канала Курца, који су предвиђени пројектом ECOWAM, код Миндсента, Сегвара и Сентеша, на којој су учествовали чланови пројектног тима АТИВИЗИГ-а, ЈВП „Воде Војводине“ Нови Сад и Фонда „Европски послови“ АП Војводине.

Током састанка, чланови пројектног тима разговарали су о спроведеним активностима у претходном периоду као и о предстојећим активностима у наредном периоду. Током теренске посете, стручњаци АТИВИЗИГ-а известили су чланове пројектног тима о спроведеним активностима у вези са почетком радова предвиђеним пројектом ECOWAM са мађарске стране и динамици извођења радова. 

Пројекат „Еколошко управљање водама против екстремних временских услова у пограничној области - ECOWAM” спроводи се у оквиру Интеррег ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија. Партнерство на пројекту, чији укупни буџет износи 1.758.447,43 евра, од чега суфинансирање Европске уније (ИПА) износи 1.494.680,31 евра, чине Управа за водопривреду за подручје Доња Тиса - АТИВИЗИГ (Мађарска), ЈВП „Воде Војводине” Нови Сад (Србија) и Фонд „Европски послови” АП Војводине (Србија). Пројекат има за циљ спречавање негативних ефеката на квалитет водних тела успостављањем заједничког система унапређења управљања водама у АП Војводини и Жупанији Чонград.


Одржан симпозијум на тему параспорта у Инђији

У Инђији је одржан симпозијум у оквиру пројекта „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired!“, који се реализује из средстава Европске уније у оквиру ИПА ИИ Програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина 2014–2020.

Симпозијум под називом „Прилике социјалне интеграције кроз параспорт“, отворио је Владимир Батез, покрајински секретар за спорт и омладину, истичући значај стварања услова за повећање учешћа особа са инвалидитетом у спортским активностима, као и за већу доступност спортске инфраструктуре тим особама.

Пројекат „Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired! “, који Покрајински секретаријат за спорт и омладину спроводи заједно са партнерима – Олимпијским комитетом Босне и Херцеговине, Општином Инђија и Фондом “Европски послови” АП Војводине – износе 263.914,43 евра, а да га Европска унија кофинансира у износу од 224.327,27 евра.

Своја искуства у бављењу спортом и приликама у нашем параолимпијском спорту изнели су наши прослављени параолимпијаци Борислава Перић Ранковић и Златко Кеслер.

„Социјална интеграција кроз параспорт – Parainspired! “, чији је главни носилац Покрајински секретаријат за спорт и омладину,  а партнери Олимпијски комитет Босне и Херцеговине, Фонд „Европски послови” АП Војводине и Општина Инђија, обухвата читав низ активности које су почеле у јуну ове године и чија реализација траје укупно 15 месеци.
 

Најава догађаја

Најновије Вести