• 28.
  • феб
  • 2020.

Прва теренска посета у склопу Специјалистичког програма ''Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове''

  • Суботица

У суботу, 29. фебруара, у оквиру 7. циклуса Специјалистичког програма "Управљање регионалним развојем кроз ЕУ фондове", одржана је прва теренска посета. Циљ теренске посете је представљање и упознавање полазника Програма  са  примерима добре праксе ЕУ пројеката на територији Војводине.

У Градској кући у Суботици, полазнике је дочекала госпођа Божидарка Голубовић, шеф Службе за локално-економски развој. Госпођа Голубовић је нагласила важност похађања Специјалистичког програма, с обзиром да је и сама била полазница  четвртог циклуса Програма и истакла да град Суботица успешно спроводи пројекте из бројних донаторских извора од 2005. године, као и да имају преко 20 реализованих пројеката.

Полазницима су пренесена искуства у припреми и реализацији Дунавско- транснационалних програма, ИНТЕРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Мађарска-Србија, ИНТЕРЕГ ИПА програма прекограничне сарадње Хрватска-Србија,
као и многих других пројектата. На појединим представљеним пројектима, партнер је и Покрајински секретаријат за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоураву. Истакнута је и значајна помоћ од стране Покрајинске владе кроз конкурсе за суфинансирање европских пројеката.

Након презентације у Градској кући, полазници су посетили обновљену чувену Синагогу у Суботици где им је добродошлицу пожелела Илес Хајналка, координатор синагоге.

Синагога у Суботици је друга по величини у Европи, саграђена 1902. године у стилу сецесије. Синагога је 1974. године проглашена за споменик културе од изузетног значаја, а обнова Синагоге је почела 2013. године. Град Суботица, Покрајинска и Републичка влада, финансирали су спољашње делове фасаде, док је уређење унутрашњости финансирала Влада Мађарске са 1.6 милиона евра. Планирано је да обновљена Синагога буде место организације културних догађаја.

 

Најава догађаја

Најновије Вести