• 25.
  • мар
  • 2020.

Ј. Jоксимовић: Комесар Вархеји одобрио Србији 94 милиона евра пренамене ИПА средстава

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић каже да ће Европска комисија одoборити да се средства из ИПА за Србију и текућих пројеката, у износу од 94 милиона евра, преусмере за подршку здравственом систему у циљу превенције даљег ширења корона вируса.

У писму које је Јоксимовић добила од комесара за суседску политику и преговоре о проширењу Оливера Вархејија наводи се да је комесар дао инструкцију својој служби да ослободи оквирно око 94 милиона евра, уз сагласност Владе Србије, текућих пројеката, као и пројеката из ИПА средстава који до сада нису реализовани.

Како је саопштило Министарство за европске интеграције, то по ставкама значи 15 милиона евра за хитне потребе из текућих програма и уговора са УНДП и УНОПС-ом.
Такође, како се наводи, сагледана је и могућност за коришћење додатних готово 21 милион евра из програма за подршку европским интеграцијама.

Комесар је у свом писму указао и на могућност додатне подршке у сагласности са Владом Србије тако што би се средства опредељена за реализацију пројеката, чије спровођење још увек није отпочело, преусмерила за потребе подршке здравственом систему и превазилажењу социоекономских последица у износу од 57,6 милиона евра.

„Хвала комесару на ефикасној и брзој реакцији Европске комисије која је разумела наше поруке упућене у правцу обезбеђења хитне подршке преусмеравањем дела средстава са текућих програма и уговора у оквирном износу од око 94 милиона евра и коришћењем неутрошених средстава која могу бити употребљена за подршку здравственом систему у циљу превенције даљег ширења корона вируса“, каже Јоксимовић.

Како је рекла, у личном је контакту са комесаром и са њим ће наставити разговоре и предложити како да на најбољи начин искористимо расположиве ресурсе одговарајући на кључне, егзистенцијалне потребе наших грађана и привреде.

Јоксимовић је, како се подсећа у саопштењу, упутила 16. марта званично писмо комесару Оливеру Вархејију са молбом да ЕУ омогући пренамену неутрошених средстава из Инструмента за претприступну помоћ (ИПА) у циљу предузимања мера за превенцију и сузбијање последица епидемије корона вируса у Србији.

У одговору који је данас стигао, комесар Вархеји је упознао Јоксимовић са активностима које предузимају Европска комисија и Делегација ЕУ у Србији са циљем да обезбеде благовремену и свеобухватну подршку напорима које Влада Србије предузима у настојању да заустави ширење корона вируса. Комесар је информисао Јоксимовић да је Европска комисија у контакту са међународним финансијским институцијама како би удруживањем расположивих ресурса одговорили на потребе приватног сектора који трпи изузетне последице услед пандемије COVID-19.
 


Вест преузета са веб-странице Министарства за европске интеграције Републике Србије:
https://www.mei.gov.rs/srp/vesti/1999/189/335/detaljnije/j-joksimovic-komesar-varheji-odobrio-srbiji-94-miliona-evra-prenamene-ipa-sredstava/

 

Најава догађаја

Најновије Вести