• 22.
  • јун
  • 2020.

Подршка конференцији „Економски подстицаји неразвијеним Oпштинама и положај националних мањина“

  • Нови Сад

Центар за регионализам уз подршку Фондације за отворено друштво, 19. јуна 2020. године, организовао је  конференцију на тему Економски подстицај неразвијеним Oпштинама и положај националних мањина.
На конференцији су учествовали и представници Фонда „Европски послови“ АП Војводине који су, у разговорима са представницима националних савета националних мањина, указали на важност писања европских пројеката и конкурисања на ЕУ фондове у циљу привлачења значајнијих средстава када је реч о финансијском подстицању неразвијених Oпштина и положају националних мањина.
Ова тема је изабрана имајући у виду чињеницу да један број припадника појединих мањина живи у неразвијеним деловима Србије, што се значајно одражава  на економски положај њихових припадника и на демографска кретања унутар тих заједница. Пројекат је реализован  истраживањем у Општинама Нова Варош, Тутин, Бујановац, Власотинце, Прокупље, Димитровград, Неготин, Жагубица, Алибунар и Пландиште. Циљна група су били припадници  албанске, бошњачке, бугарске, влашке, румунске, словачке, македонске и мађарске заједнице. Истраживање је обухватило  10 Општина са  укупно  247.000  становника од којих је око 63.000  припадника мањинских заједница.  Циљ пројекта  је  постигнут обрадом  10 основних индикатора која показују социоекономски положај свих грађана у поменутим Општинана, па тиме и припадника националних заједница.   
Вођење свеобухватног дијалога на ову тему је изузетано важно у времену када се обликују, то јест форматизују, модели положаја и статуса  мањинских заједница  у оквиру приступних преговара Србије и ЕУ. Резултати таквог дијалога доприносе подизању свеукупних демократских капацитета државе Србије, јачају кохезиону структуру већинског народа и мањинских заједница и  представљају један од основних услова безбедности и стабилности у региону.
Значај овог дијалога је  и у чињеници да  су у њега укључени представници државних органа, експерти и представници националних мањина као и амбасаде држава матичног народа.

 

Најава догађаја

Најновије Вести