• 25.
  • нов
  • 2020.

Потписивање Споразумa о пословно техничкој сарадњи између Универзитета у Новом Саду и Фонда „Европски послови“ АПВ

  • Нови Сад

Директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Александар Симурдић и ректор Универзитета у Новом Саду, проф. др Дејан Јакшић, потписали су данас Споразум о пословно техничкој сарадњи којим се конкретизује сарадња на реализацији пројекта Јачање предузетничких вештина културне и креативне индустрије за валоризацију културног наслеђа и развој модела одрживог туризма у Јадранско-јонскoм региону – CCI4TOURISM“ који се финансира у оквиру Интерег V-Б Jадранско-јонског програма - АДРИОН 2014-2020.


Обе институције исказале су спремност да кроз пројекат учествују у подстицању раста и развоја сектора културних и креативних индустрија, како локално, тако и транснационално,  са акцентом на унапређењу услуга и производа одрживог културног туризма у Јадранско-јонском региону.


„Желим да се захвалим Увирезитету у Новом Саду на подршци за закључивање овог Споразума. Радују ме  подаци да сектор културних и креативних индустрија у Србији чини преко 30.000 регистрованих предузећа која запошљавају више од 115.000 радника. Културне и креативне индустрије су брзо растући сектор који пружа додатну вредност, а такође је релативно отпоран сектор у економским кризама“, истакао је директор Александар Симурдић.


Ректор, проф. др Дејан Јакшић, нагласио је да је ово свакако само увод у наставак будуће међусобне сарадње на развоју заједничких развојних пројеката и да  академска заједница на основу досадашњих резултата и искуства има доста тога да понуди у будућој заједничкој сарадањи узимајући у обзир чињеницу да је Универзитет у Новом Саду члан Дунавске ректорске конференције и УниАдрион (Асоцијација универзитета и истраживачких центара Јадранско-јонске регије).


Потписивањем овог Споразума дефинисан је правни оквир за успостављање Креативног хаб-а на Универзитету, који ће бити један од резултата пројекта CCI4TOURISM, а који ће након опремања савременом опремом бити стављен на располагање свим заинтересованим представницима сектора културних и креативних индустрија.
 

Најава догађаја

Најновије Вести