• 27.
  • мај
  • 2021.

Отпочео је нови програм Креативна Европа 2021-2027!

  • Нови Сад

Драге колегинице и колеге, сарадници и пријатељи,

јуче је званично отпочео нови програм Креативна Европа који ће у периоду 2021-2027. године бити реализован с буџетом од 2,4 милијарде евра – буџетом који је за 63% већи од претходног.
 
Поред већ познате структуре програма која укључује програм подршке за превођење књижевних дела и успостављање партнерстава у подручју издаваштва, као и програме подршке сарадњи у различитим областима уметности и културе – укључујући и аудиовизуелне делатности, као и иницијативе Европска престоница културе и ознаке европске баштине – нови програм ће донети значајне новине.
 
Услед све већих претњи медијском плурализму, Креативна Европа ће први пут промовисати здрав и одржив сектор информативних медија у целој Европи. Такође, значајне новине подразумевају фокус на еколошки одрживе и одговорне праксе у култури и уметности, подршку форума за политичку расправу и размену студија и извештаја, те подршку лабораторија креативних иновација, у оквиру које се подстичу иновативни приступи стварању, дистрибуцији и промовисању садржаја у различитим областима.
 
Програм ће остати место утврђивања заједничких циљева свих земаља које учествују, а у формалном смислу то су, за сада, све земље чланице Европске уније. Ускоро очекујемо званичан позив Европске комисије за приступање новом програму што ће омогућити званично учешће наше земље до краја текуће године.  
 
Важна информација је да ће први конкурсни позиви бити расписани у наредним данима, а да ће све установе и организације из Србије имати право да конкуришу без обзира на административни процес приступања новом програму.
 
Позивамо вас да погледате више информација о структури, плану расписа и приоритетима конкурсних позива у годишњем плану имплементације програма.  

Срдачно,
Тим Деска Креативна Европа Србија

 

Најава догађаја

Најновије Вести