• 19.
  • окт
  • 2021.

Завршена 19. Европска недеља регија и градова Бриселу

  • Брисел

У Бриселу је у периоду од 11. октобра до 14. октобра одржана 19. по реду Европска недеља регија и градова. Услед глобалне пандемије готово већина активности одржана је у дигиталном формату, уз изузетак неколико догађаја, који су одржани уз физичко присуство веома ограниченог броја људи. Организатори су нагласили да је забележен и рекорд у броју учесника којих је било преко 17.000 на нешто више од 300 различитих догађаја.


АП Војводина је и ове године имала активно учешће на овој највећој манифестацији која окупља регионе и градове из читаве Европе, где учесници имају прилику да размене различита искуства и праксе, односно дискутују на теме које се тичу локалног и регионалног нивоа власти.
Радионица под називом „Cohesion and IPA Policy for the twin transition: lessons from Local and Regional Authorities“ одржана је 13. октобра од 9:30 до 11:00 часова. АП Војводина је кроз кратак видео представила пројекат под називом „Експлоатација различитих извора енергије за производњу зелене енергије - XDEGREE“, а проф. др Филип Кулић, који је био и вођа пројекта, се директно укључио те одговорио на питања заинтересованих учесника. Као посебно важан сегмент пројекта истиче се ефекат прекограничне сарадње партнера из Србије и Хрватске, те је на бази искуства јавног предузеће за водоснабдевање у Винковцима изграђена соларна електрана у Сомбору, док је на бази пројекта у Сомбору изграђено постројење за производњу биогаса у Винковцима. Пројекат је трајао две године, а укупан буџет износио је готово 1,7 милиона евра.


Догађај је модерирао представник Комисије за кохезиону и територијалну политику Европског комитета регија Кристоф Кинел (Christoph Kienel). Током радионице представљено је још неколико веома интересантних примера коришћења кохезионих средстава за развој локалних средина, са акцентом на зелену и дигиталну транзицију. У том смислу, партнери из Северне Ирске представили су Транспортни терминал Север – Запад, који је изграђен средствима ЕУ и који подстиче развој економије и туризма у овом делу Северне Ирске. Овај пројекат има потенцијал да трансформише начин путовања у оквиру овог ирског региона, подстичући транспортне навике ка тзв. „зеленом опоравку“. Испред италијанског региона Венето говорила је г-ђа Елиза Де Берти (Elisa De Berti), регионални министар за правне послове, јавне радове, инфраструктуру и транспорт. У свом излагању, г-ђа Де Берти је представила регионални транспортни план који има за циљ модернизацију средстава јавног превоза у правцу електричних возила као и унапређење мобилности између урбаних и руралних подручја уз коришћење различитих дигиталних решења. Регионални министар италијанске регије Марке, г-дин Гвидо Кастели (Guido Castelli) посебно је нагласио важност Европско зеленог договора и програма NextGenerationEU као кључних аспеката за успешну зелену и дигиталну транзицију. Представници грчке Уније општина Атике изнели су своја искуства у коришћењу средстава из фондова ЕУ у обнављању инфраструктуре изграђене за потребе Олимпијских игара, а која ће бити обновљена уз употребу материјала који су еколошки прихватљиви као и креирање додатних зелених површина, пешачких зона и бициклистичких стаза.


Други део радионице започео је излагањем представника француске регије Ушће Роне (Bouches-du-Rhône) г-дина Алвареза који је истакао да се приликом зелене и дигиталне транзиције посебна пажња мора обратити на заштиту најугроженијих категорија становништва у свим животним аспектима, а првенствено у могућности остваривања различитих права и бенефиција. Пјотр Цалбецки је испред пољског Кујавско-поморског региона говорио о искуствима овог региона по питању развоја различитих алата за унапређење рада локалне и регионалне администрације. Шпански регион Кастиља Ла Манча (Castilla-La Mancha) представила је у кратким цртама три различита пројекта: први који је имао за циљ да унапреди могућности за особе са посебним потребама, затим други који се бави дигитализацијом медицинских радиолошких снимака у локалним болницама и трећи који је усмерен на заштиту шумских подручја од пожара.


Ову радионицу је у дигиталном формату пратило преко 120 учесника, који су путем одговарајућих платформи били у прилици да учествују у анкети, као и да поставе питања, уз симултано превођење на енглески, француски, италијански и шпански језик.

 

Најава догађаја

Најновије Вести