• 02.
  • дец
  • 2021.

АП Војводина успоставља нова партнерства

  • Брисел

У Кући регија Источне Пољске у Бриселу одржан је састанак између шефа Канцеларије АП Војводине у Бриселу, Срђана Мачкића и вицемаршала Подкарпатског војводства, господина Пјотра Пилха (Piotr Pilch).


Током састанка, који је протекао у веома срдачној атмосфери, саговорници су упознали један другог са основним карактеристикама и специфичностима регија из којих долазе, те закључили да постоје веома велике сличности између истих. Подкарпатски регион карактерише динамичан развој који је заснован на неколико основних чинилаца као што су развијена ИТ индустрија, затим ауто индустрија, пољопривреда те два универзитета која предњаче у истраживањима у области аеронаутике и медицинске роботике.


Поред ових чињеница, Подкарпатско војводство веома активно ради на афирмацији Карпатске макрорегионалне стратегије, коју види као још једну могућност за међурегионалну сарадњу, те већи степен коришћења одговарајућих средстава. У том смислу, веома су заинтересовани за активно укључивање Републике Србије и АП Војводине у ову стратегију које, поред Румуније, још увек нису изнеле свој званичан став по овом питању. Један од основних заговорника ове макрорегионалне стратегије јесте и маршал Подкарпатског војводства, господин Владислав Ортил, који је иначе и члан Заједничког консултативног одбора РС – Европски комитет региона.


Поред могућности за заједнички рад кроз макрорегионалу стратегију, вицемаршал Пилх исказао је веома велику заинтересованост за сарадњу са АП Војводином и на другим пољима као што су пољопривреда, сарадња у области високог школства као и учешће на различитим пројектима које финансира Европска унија. Наведени су и потенцијали у области културе, а посебно у светлу чињенице да Град Нови Сад носи титулу Европска престоница културе 2022. године. Вицемаршал Пилх изнео је спремност за формализацију једне такве сарадње кроз дефинисање заједничких приоритета и потписивање одговарајућег међурегионалног споразума са АП Војводином, те упутио позив покрајинској делегацији на највишем нивоу да посети Подкарпатски регион у што скоријем временском периоду.

 

Најава догађаја

Најновије Вести