• 02.
  • феб
  • 2022.

Делегација Института региона Европе (IRE) у посети Канцеларији АПВ у Бриселу

  • Брисел

Шеф Канцеларије АПВ у Бриселу, Срђан Мачкић, састао се дана 02. фебруара 2022. године са делегацијом Института региона Европе коју је предводио председник ове организације, проф. др Франц Шаусбергер (Franc Schausberger) са својим сарадницима, др Јоакимом Фрицом (Joachim Fritz) и Штефаном Хабоком (Stefan Habock).


Ова организација са седиштем у Салцбургу (Аустрија) већ дуги низ година има успешну сарадњу са преко 150 локалних и регионалних администрација из готово 23 земље широм Европе. Када је реч о Републици Србији, сарадња постоји са АП Војводином, затим општинама Бела Паланка, Власотинце, Велико Градиште, Сремски Карловци, Горњи Милановац, Нишка Бања, Књажевац, као и са Привредном комором Војводине.


Током састанка, саговорници из Аустрије су се посебно интересовали за активности везане за град Нови Сад и титулу Европска престоница културе, те је гостима презентован кратки промотивни филм и представљена програмска књига, као и досадашња достигнућа по питању обнове различитих објеката али и изградње потпуно нових простора и садржаја за потребе културне индустрије.


Професор Шаусбергер је, представљајући најважније активности Института за 2022. годину, истакао осамнаести по реду конгрес под називом Европа Самит у Салцбургу који је планиран за крај октобра 2022. године и изразио наду да ће и представници АПВ узети активно учешће на овом, већ традиоционалном скупу. Поред овог конгреса, Институт ће заједно са регијом Горња Аустрија и Универзитетом у Линцу организовати конференцију под називом „Дигитализација: нова снага за регионе“ која ће се одржати 11. маја 2022. године у Линцу. Такође, веома успешно је окарактерисана и досадашња сарадња са Универзитетом у Новом Саду, будући да су студенти са овог универзитета, у претходном периоду, били у прилици да обављају радну праксу у оквиру Института.


Треба напоменути и чињеницу да је професор Шаусбергер и тренутни копредседавајући Заједничког консултативног одбора Европског комитета регија и Републике Србије, те је било је речи и о досадашњем раду овог одбора, а искоришћена је прилика и да се представе резултати и напредак у области евроинтеграција.


Саговорници су изразили наду да ће се у блиској будућности створити услови за једноставније одржавање састанака уз физичко присуство и олакшати кретање људи које је у тренутним условима ограничено услед пандемије, те исказали обострану спремност за наставак интензивније сарадње у наредном периоду.

 

Најава догађаја

Најновије Вести