• 28.
  • сеп
  • 2022.

Председник Мировић обратио се на Годишњој конференцији Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР)

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас учесницима Годишње конференције Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР), истакавши да је регионална сарадња од изузетног значаја, посебно у неизвесном времену у ком се налази цео свет, и да је ово прилика да се конкретизују нови модели сарадње пограничних региона и на овом и на другим европским просторима.
Овогодишња дводневна конференција одржава се у Скупштини Војводине под називом „Нова решења за будућност прекограничних региона“ са више од 140 учесника из свих европских региона.
„Близина и наслоњеност пограничних региона једних на друге, честа комплементарност привредних и других потенцијала, обострано присуство припадника националних мањина као својеврсног моста повезивања, само су део фактора који ту сарадњу чине лакшом и ефикаснијом“, изјавио је председник Мировић.
Председник Мировић подсетио је на то да је АП Војводина била један од главних иницијатора оснивања и институционализације Регионалне сарадње Дунав–Криш–Мориш–Тиса, која успешно функционише већ готово 25 година и која окупља још седам пограничних жупанија из Републике Мађарске и Републике Румуније.
„Заједнички документ о овој Регионалној сарадњи, као квалитетном примеру, један је од укупно 46 споразума, протокола, меморандума и других докумената које је АП Војводина потписала са 36 региона из 17 земаља широм света. Ови подаци најбоље говоре о нашој отворености како за сарадњу пограничних региона, тако и за регионалну сарадњу у целини“, изјавио је председник Мировић.
Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор навео је, као добар пример, сарадњу између Србије и Мађарске, у оквиру које је од 2007. до 2019. године реализован 71 пројекат у вредности од 65 милиона евра.
„Није то превелик износ, али су везе, контакти и сарадња остварени. Посебно је значајно то што је ова конференција ставила младе у фокус, јер сав наш напор не значи ништа ако не сачувамо и задржимо младе људе“, изјавио је Пастор.
Председник АЕБР Карл-Хајнц Ламберц изјавио је АП Војводина већ дуги низ година спада у изразито активне и успешне регионе када је реч о прекограничној сарадњи.
„Прекогранична сарадња је од посебног значаја за кохезију на европском континенту и приоритетан је задатак уколико желимо да постанемо јединствени. Кроз сарадњу и дијалог, сви се морамо залагати за заједништво“, истакао је Ламберц.
Улога Асоцијације европских пограничних региона (АЕБР), која делује као основна платформа за промоцију и саветовање локалних, регионалних, националних и европских креатора политике о питањима везаним за прекограничну сарадњу, једина је организација у Европи која представља пограничне регионе. Има 100 чланица из Европске уније и суседних земаља.
Асоцијацију су основали 1971. године први погранични региони који су започели прекограничну сарадњу у Европи после Другог светског рата, јачајући интеграцију грађана преко националних граница са циљем заступања њихових заједничких интереса, унапређивања сарадње између пограничних региона широм Европе, истицања њихове улоге и промовисања размене искустава, информација и решења.
Преузето са сајта Покрајинске владе АП Војводине, https://www.vojvodina.gov.rs/
 

Најава догађаја

Најновије Вести