• 04.
  • мај
  • 2023.

ЕУ недеља могућности – сазнај шта има за тебе

Европска унија нуди велики број могућности грађанима Србије, институцијама, компанијама и организацијама – од финансијске помоћи до слободног путовања и размене искустава.

То је главна порука ЕУ недеље могућности – јединствене серије догађаја која ће се од 15. до 21. маја одржати у Београду (МТС дворана), Нишу (хотел „Амбасадор“) и у Новом Саду (Новосадски сајам). Недељу могућности партнерски организују Делегација ЕУ у Србији и Влада Републике Србије.

Током шест дана, биће одржано више од 120 информативних сесија и панела, а заинтересовани ће моћи да сазнају како да конкуришу за програме, пројекте и фондове ЕУ. Биће представљене бројне могућности за предузетнике, привреднике, пољопривреднике, студенте, ученике, наставнике, иноваторе, институције, локалне самоуправе, медије удружења грађана и друге организације.
Очекујемо вас уживо на догађају у три града, док ће заинтересовани моћи да сва дешавања прате и онлајн, као и да постављају питања и добијају одговоре у реалном времену на вебсајту eumogucnosti.rs.

Бројни саговорници анализираће теме из области економије и пружити конкретне информације у вези са фондовима из различитих области као што су бизнис, иновације, образовање, култура и други сегменти сарадње.

Програм Европске недеље могућности тематски је одређен по данима:
•    понедељак, 15. мај – Економија (Београд);
•    уторак, 16. мај – Бизнис (Београд);
•    среда, 17. мај – Образовање, млади и спорт (Београд);
•    четвртак, 18. мај – Култура, медији и цивилно друштво (Београд);
•    петак, 19. мај – Локални развој, енергетика, зелена транзиција и прекогранична сарадња (Ниш);
•    недеља, 21. мај – Пољопривреда (Нови Сад).

„ЕУ је уз грађане Србије – пружа им бројне могућности финансирања и помоћи у различитим областима. ЕУ недеља могућности нуди одговоре како до помоћи и средстава ЕУ. Србија и Европска унија помажу да се унапреди пословање и квалитет живота грађана, зато што смо бољи заједно”, каже амбасадор ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

„Недеља могућности круна је дугогодишњег партнерства Србије и Европске уније. Током шест дана интензивног програма, грађани Београда, Ниша и Новог Сада биће у прилици да се много конкретније упознају како и под којим условима могу да учествују у многобројним програмима и пројектима ЕУ који су отворени за Србију. Реч је о давању могућности грађанима да представе своје добре идеје за нове послове, усавршавања, унапређење средине у којој живе и напретка и да за њих добију подршку. То су користи од европских интеграција, то је утицај на наш свакодневни живот”, каже министарка за европске интеграције Тања Мишчевић.

Првог дана, у понедељак, 15. маја почећемо сесијом на тему макроекономских дешавања и утицају процеса европских интеграција на ширу економску слику Србије и на који начин је Србија прилика за Европску унију. Гости ће чути искуства и предвиђања представника привредних комора и европских банака.

Наредних дана, фокусираћемо се на инфо-сесије о појединачним програмима, пројектима и отвореним позивима са конкретном помоћи грађанима и институцијама у Србији. Директни одговори на питања – како до ЕУ средстава.

ЕУ недеља могућности завршиће се темом о пољопривреди, а сесије ће бити одржане у оквиру овогодишњег Новосадског пољопривредног сајма.

Детаљна агенда биће објављена ускоро на вебсајту eumogucnosti.rs.
 

Најава догађаја

Најновије Вести