• 25.
  • мај
  • 2023.

Обележен почетак пројекта „Здраво старење у прекограничној области - HEAL“

  • Инђија

Отварајућа конференција HEAL пројекта одржала се у четвртак, 25. маја 2023. године, у Свечаној сали Општине Инђија. Догађају су присуствовали представници стручне заједнице која свакодневно ради са старијом популацијом (здравствени радници, представници установа социјалне заштите итд.), чланови и волонтери локалних организација Црвеног крста са подручја Сремског округа, као и шира јавност. 

Учеснике конференције је најпре поздравила др Маја Вучковић-Крчмар испред Делегације Европске уније у Републици Србији која је истакла бројне пројекте које је Европска унија подржала у Србији уз посебан осврт на помоћ сектору здравства током пандемије КОВИД-19. Присутнима се обратила гђа Драгана Шарац испред Покрајинског секретаријата за регионални развој, међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу истичући значај територијалне сарадње и коришћења ИПА фондова у Војводини. 

У име партнерских организација учеснике је поздравио г. Бошко Митрашиновић испред Црвеног крста Војводине говорећи о значају пројекта за локалне организације Црвеног крста у Сремском округу, док се испред партнера из Босне и Херцеговине присутнима обратио г. Намик Хоџић, генерални секретар Црвеног крста Федерације Босне и Херцеговине. Гђа Мирела Седлан, секретарка Црвеног крста Инђија, истакла је да јој је велико задовољство што се прве пројектне активности одвијају управо у Инђији, а уводно обраћање је закључио г. Огњен Допуђ, директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине. 

„Старење се не може спречити, али можемо научити како да се носимо са изазовима које носи зрело доба. И зато ми је велико задовољство што сам данас на отварајућој конференцији овог пројекта.“ навео је директор Допуђ у свом обраћању.

Циљ пројекта HEAL је да допринесе побољшању општег здравља старијих грађана и грађанки повећањем доступности основних здравствено-превентивних услуга у руралним областима у прекограничном подручју између Србије и Босне и Херцеговине.
Пројектни тим је присутнима представио пројекат, као и будуће активности и догађаје који су планирани током спровођења пројекта, а који су усмерени на увођење нових здравствено-превентивних услуга за старије грађане у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине.

Др Соња Чанковић испред Института за јавно здравље Војводине одржала је предавање осврћући се на здравље старих особа у Србији, као и најчешће болести које су присутне међу популацијом која има више од 65 година. Своја искуства у раду са старијом популацијом изнела је директорка Центра за социјални рад „Дунав“ из Инђије, гђа Жељка Годић Аврамовић и др Весна Јовановић испред Дома здравља Инђија.

Пројекат „Здраво старење у прекограничној области - HEAL“ (енг. Healthy Ageing in the Cross-Border Region – HEAL) финансира се средствима Европске уније у оквиру ИПА II Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина 2014-2020 уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине. Средства намењена за спровођење пројекта износе 254.447,77 евра, а Европска унија кофинансира пројекат са 216.280,60 евра. Тело за уговарање овог пројекта је Министарство финансија, Сектор за уговарање и финансирање програма из средстава Европске уније Републике Србије.

Пројекат заједно спроводе Црвени крст Војводине, Црвени крст Федерације Босне и Херцеговине, Црвени крст Инђија и Фонд „Европски послови“ Аутономне покраијне Војводине.
 

Најава догађаја

Најновије Вести