• 11.
  • авг
  • 2023.

Најава Другог позива за подношење предлога пројеката у оквиру Програма за Дунавски регион

(Интеррег VI-Б) Програм за Дунавски регион ће објавити Други јавни позив за подношење предлога пројеката 2. октобра 2023. године. Рок за подношење предлога пројеката биће отворен до 29. фебруара 2024. године.

Програм ће подржати пројекте фокусиране на програмске приоритете 1, 2 и 3, као и на специфичан циљ 4.2 односно:

•    Приоритет 1 – Паметнији Дунавски регион
•    Приоритет 2 – Зеленији Дунавски регион са ниском емисијом угљеника
•    Приоритет 3 – Социјално оријентисан Дунавски регион
•    Приоритет 4 – Боље управљање сарадњом у Дунавском региону:
o    специфични циљ 4.2 – Јачање институционалних капацитета за територијално и макро-регионално управљање

Програм за Дунавски регион промовише економску, социјалну и територијалну кохезију у Подунављу кроз интеграцију политика у одабраним областима деловања. Програм пружа финансијску подршку оним пројектима транснационалне сарадње који доприносе развоју иновативнијег, одрживијег и више социјално оријентисаног Дунавског региона.

Програмско подручје обухвата територију 14 земаља које сачињавају макро-регион, од којих су 9 чланице ЕУ: Аустрија, Бугарска, Хрватска, Чешка, Немачка (Баден-Виртемберг и Баварска), Мађарска, Румунија, Словачка и Словенија, и 5 земаља које нису чланице ЕУ: Босна и Херцеговина, Црна Гора, Србија, Молдавија и Украјина (Черниветска област, Ивано-Франковска област, Закарпатска област, Одешка област).

Овај позив за достављање предлога пројеката спроводиће се у једном кораку и захтеваће од подносилаца предлога пројеката да припреме и поднесу комплетан образац за пријаву онлајн преко Заједничког електронског система за праћење – JEMS.

Програм ће издвојити до 55.051.854,53 евра за финансирање пројеката у оквиру Другог позива. Максимални допринос ЕУ пројектним буџетима износи 80% укупног буџета пројекта.

Сваки пројекат, чија је имплементација ограничена на максимално 36 месеци чији је очекивани почетак спровођења јануар 2025. године мора укључити барем три финансијска партнера из три различите земље програмског подручја: водећег партнера и најмање два пројектна партнера. Партнери из РС могу бити и водећи партнер на пројекту.

Апликациони пакет и све релевантне информације о позиву биће доступне од 2. октобра на програмској интернет страници: https://www.interreg-danube.eu/
Најаву Другог позива са више детаља такође можете преузети са програмске странице: https://www.interreg-danube.eu/dtp-archive/about-dtp/new-funding-2021-2027/how-to-apply/second-call


Министарство за европске интеграције организоваће Инфо-дан у Београду поводом објаве Другог јавног позива за достављање предлога пројеката у оквиру Програма за Дунавски регион. Информације о датуму, термину и адреси одржавања Инфо-дана биће накнадно објављене.

Вест преузета са: https://www.mei.gov.rs/srp/

 

Најава догађаја

Најновије Вести