• 10.
  • нов
  • 2023.

Одржана четврта обука за чланове локалних мобилних тимова на Игману

У периоду од 6. до 10. новембра 2023. године, на Игману  (Босна и Херцеговина),  одржана је четврта обука за чланове локалних мобилних тимова сачињених од волонтера из организација Црвеног крста са територије Срема и Федерације Црвеног крижа са територије пет кантона Босне и Херцеговине. Обука је одржана у оквиру пројекта „Здраво старење у прекограничној области – HEAL“.
Тренинг на Игману окупио је  35  волонтера који су имали прилику да уче о сету мера и о вештинама како да помогну старијим суграђанима у прекограничној областии. Овај тренинг био је четврти од четири тренинга предвиђена пројектом.
Учесници су, на почетку обуке, по групма, презентовали задатке добијене током другог тренинга који је одржан на Летенци. Током тренинга, полазници су увежбавали како комуникационе вештине унутар тима, тако и вештине комуникације са старима. Волонтери су, кроз играње различитих улога, увежбавали вештине решавања проблема на терену. Последњег дана, полазници су имали практичне вежбе из области прве помоћи у оквиру којих су пролазили кораке које треба да предузму ако су идентификовали здравствени проблем код старије особе приликом рада на терену. На крају обуке, ученици су увежбавали и презентовали стечено знање из набројаних области и урадили излазни тест како би показали новостечена знања. 
Овим тренингом заокружена су теоријска и практична знања волонтера који сачињавају локалне мобилне тимове који су неопходни за излазак на терен и практичан рад са старијим особама на пројектом предвиђеним територијама прекограничног региона.
Пројекат „Здраво старење у прекограничној области – HEAL“ одражава озбиљну забринутост за све већи број старијег становништва у обе земље. Све више старијих особа свакодневно захтева пажњу и негу, а HEAL пројект има за циљ да им пружи адекватну здравствену негу посредством формирања мобилних тимова који ће обилазити рурална подручја и пружити им потребну помоћ.
Према подацима Светске здравствене организације, процењује се да ће број људи старијих од 60 година широм света скочити са 12% на 22% укупне светске популације између 2015. и 2050. године. Због овог драматичног раста броја старијег становништва, од суштинског је значаја да се координишу и интегришу услуге које пружају системи здравствене заштите у региону.
HEAL пројект ће бити спроведен у 12 општина и кантона у прекограничном региону, при чему седам општина припада Републици Србији (Ириг, Шид, Рума, Инђија, Сремска Митровица, Пећинци, Стара Пазова), док пет кантона припада Федерацији Босне и Херцеговине (Тузлански, Посавски, Средњо-босански, Зеничко-добојски и Кантон Сарајево).
Пројекат HEAL почео је са реализацијом 1. фебруара 2023. године, а трајаће до 31. јула 2024. године. Укупна вредност пројекта износи 254.447,77 евра, од чега вредност донација Европске уније у склопу ИПА програма прекограничне сарадње Србија – Босна и Херцеговина износи 216.280,60 евра.
 

Најава догађаја

Најновије Вести