• 15.
  • нов
  • 2023.

Одржана Професионална конференција поводом Светског дана борбе против дијабетеса у Сарајеву

  • Сарајево

Професионална конференција поводом Светског дана борбе против дијабетеса у оквиру  пројекта  „Здраво старење у прекограничној области – HEAL“ одржана је 14. новембра 2023. године у Општини Нови Град у Сарајеву – Босна и Херцеговина.

Присутне је најпре поздравио генерални секретар Друштва Црвеног крижа БиХ Намик Хоџић, а потом су присутне поздравили и секретар Црвеног крста Војводине Бошко Митрашиновић,  председник Црвеног крижа Федерације Босне и Херцеговине Хусеин Кличић  и  секретар Црвеног крижа Федерације Босне и Херцеговине Даниел Тучић.
Дејан Решетар, из Фонда „Европски послови“ АП Војводине, је присутнима представио пројекат „Здраво старење у прекограничној области – HEAL“, као и будуће активности и догађаје који су планирани током спровођења пројекта, а који су усмерени на увођење нових здравствено-превентивних услуга за старије грађане у пограничном подручју Србије и Босне и Херцеговине.

О значају физичке активности у позним годинама говорио је Асмир Ватеш  (Спортска академија Respect), а о јавно-здравственом аспекту дијабетеса говорила је професор др Аида Рамић Ћатак (Завод за јавно здравство Федерације БиХ).

Догађају су присуствовали представници стручне заједнице која свакодневно ради са старијом популацијом – здравствени радници, представници установа социјалне заштите, чланови и волонтери локалних организација Црвеног крста са подручја пет кантона на територији Босне и Херцеговине, као и шира јавност.

Циљ пројекта HEAL је допринос побољшању општег здравља старијих грађана и грађанки повећањем доступности основних здравствено - превентивних услуга у руралним областима у прекограничном подручју између Србије и Босне и Херцеговине.

Пројекат „Здраво старење у прекограничној области - HEAL“ (енг. Healthy Ageing in the Cross-Border Region – HEAL) финансира се средствима Европске уније у оквиру ИПА II Програма прекограничне сарадње Србија - Босна и Херцеговина 2014-2020 уз подршку Министарства за европске интеграције Владе Републике Србије и Дирекције за европске интеграције Босне и Херцеговине. Средства намењена за спровођење пројекта износе 254.447,78 евра, а Европска унија кофинансира пројекат са 216.280,61 евра.

Пројекат заједно спроводе Црвени крст Војводине, Црвени криж Федерације Босне и Херцеговине, Црвени крст Инђија и Фонд „Европски послови“ Аутономне покраијне Војводине.

 

 

Најава догађаја

Најновије Вести