• 30.
  • сеп
  • 2016.

Трибина „Токио 2020 – перспективе и изазови“

Покрајински секретаријат за спорт и омладину организовао је 29.09.2016. године на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду трибину под називом „Токио 2020 – перспективе и изазови“, на којој је покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез позвао спортске институције и спортске стручњаке на заједнички рад на унапређењу система спорта на територији АП Војводине и нагласио потребу за наставком рада на успостављању конзистентног система спорта на територији целе Републике, Покрајине и локалних самоуправа.

Трибина „Токио 2020 – перспективе и изазови“ организована је како би се учинио корак напред у дефинисању приоритета финансирања активности покрајинских спортских гранских савеза усмерених на учешће што већег броја спортиста на олимпијским играма у Токију, као и због потребе за установљавањем нових програма и пројеката намењених унапређењу услова за остваривање врхунских резултата спортиста и спортисткиња из АП Војводине у олимпијским и неолимпијским спортовима. Поред тога, важна тема трибине била је и анализа улоге локалних самоуправа у остваривању врхунских спортских резултата као и мотивација локалних самоуправа за конкретне мере подршке спортистима, а разговарало се и о могућностима финасирања програма из области спорта путем ЕУ фондова.
Помоћница покрајинског секретара Аранка Биндер, која у својој професионалној каријери има и проживљено искуство од пет и по олимпијских циклуса, што значи да је период од двадесет и две године провела у квалификацијама, припремама и учешћу на такмичењима, истакла је значај правовременог почетка озбиљних припрема и подвукла да су припреме за Токио већ у великој мери започеле и да трају више од месец дана, од тренутка када су се завршиле олимпијске игре у Бразилу. Помоћница Биндер је представила је учесницима трибине Програм развоја спорта у АП Војводини од 2016. до 2018. године и Акциони план за његово спровођење, који би ускоро требало да се нађу на дневном реду покрајинског парламента. Програм је резултат активног рада у који су, ради добијања што квалитетнијег текста, били укључени и Покрајински завод за спорт и медицину спорта, високошколске институције, представници локалних самоуправа и представници покрајинских спортских гранских савеза.
„Након ове трибине, секретаријат ће радити на тексту Правилника финансирања програма и пројеката у области спорта и тексту Правилника о финасирању перспективних спортиста и перспективних тренера у АП Војводини; током израде оба документа важан је дијалог и са спортистима, и са тренерима, и са стручњацима. Тај дијалог мора да има континуитет јер процес унапређења система спорта није временски ограничен и зато што постоји потреба за сталним прилагођавањем новим сазнањима и новим околностима“, рекао је Владимир Батез.
 
Учесницима трибине своје виђење могућности и изазова припрема за Олимпијске игре у Токију 2020. године представили су декан Факултета спорта и физичног васпитања УНС проф. др Дејан Мадић, директор Покрајинског завода за спорт и медицину спорта, и директор Фонда „Европски послови“ АП Војводине, Синиша Лазић.

Најновије Вести