• 20.
  • окт
  • 2014.

Одржана прва у низу обука за запослене у образовно-васпитним установама на територији АП Војводине за припрему успешних европских пројеката

  • Чока
  • Кањижа
  • Сента

Представници Фонда „Европски послови“ АП Војводине, у сарадњи са Покрајинским секретаријатом за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице, одржали су прву у низу обука под називом „Фондови Европске уније: од идеје до реализације“ за представнике васпитно-образовних институција на територији Аутономне покрајине Војводине. Обука је одржана у просторијама Регионалног центра за професионални развој запослених у образовању у Кањижи, а интересовање за присуство на обуци исказало је 9 институција са подручја општина Кањижа, Чока и Сента.


Поред богатог искуства у раду са различитим донаторима, током три дана интензивне обуке, полазници су кроз предавања и радионице имали могућност да се ближе упознају са методологијом припреме европских пројеката у складу са принципом логичког оквира као једног од полазних основа у припреми пројеката, као и да прошире своје постојеће знање на ову тему. Присутнима су представлјени ИПА програми прекограничне сарадње који су актуелни за подручје Баната, као и програм Европске уније за област образовања, обука, младих и спорта – Еразмус +. Такође, полазници су имали могућност да активно учествују у раду и своје идеје за пројекте уобличе у складу са датим смерницама. Као резултат тродневног рада, уз помоћ представника Фонда „Европски послови“ и Покрајинског секретаријата за образовање, прописе, управу и националне мањине – националне заједнице осмишлјене су 4 пројектне идеје у складу са приоритетима образовно-васпитних установа и самих европских програма, а у области обогаћивања ваннаставних садржаја за ученике и њихово уклјучивање у акције очувања животне средине и билјних и животињских врста у њиховим локалним срединама. Све пројектне идеје се заснивају на коришћењу локалних ресурса.


Обуку која је обележила почетак ове свеобухватне акције едукације свечано су затворили г. Синиша Лазић, директор Фонда „Европски послови“ и г. Михалј Нјилаш, подпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар, конференцијом за штампу последњег дана обуке. Предвиђено је да се обукама до краја школске 2014/2015. године обухвати преко 270 полазника из 106 институција у 9 општина широм Војводине. Следећа обука ће се реализовати у Сремској Митровици.

Најава догађаја

Најновије Вести