• 14.
  • окт
  • 2014.

Војводина на „Open Days 2014“

Овогодишња 12. по реду манифестација „Отворени дани 2014“ („Open Days 2014“), одржана у периоду од 6-9. октобра 2014. године у Бриселу, одвијала се под слоганом „Растемо заједно – паметно улагање у људе“ („Гроwинг тогетхер – Смарт инвестмент фор пеопле“) , окупивши преко 5,800 учесника.


У оквиру поменуте манифестације, традиционални "Војвођански дан" је обележен 6. октобра 2014, у “Press Цлуб Брусселс Europe”, отварањем изложбе слика Милана Коњовића "Предели и људи Војводине" и изложбе публикација које представлјају културно наслеђе Аутономне покрајине Војводине, као и наступом реномираног џез квартета Александра Дујина, у организацији Фонда „Европски послови“ Аутономне покрајине Војводине, Покрајинског секретаријата за културу и јавно инфромисање, Галерије „Милан Коњовић“ и Завода за културу Војводине. На скупу су се присутнима, поред председника Покрајинске владе др Бојана Пајтића и покрајинског секретара за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислава Бугарског, обратили и потпредседник Покрајинске владе и покрајински секретар за културу и јавно информисање Славиша Грујић и Мирјам Феран (Мyриам Ферран), шефица јединице за Србију у Генералном директорату за проширење Европске комисије.


Наредног дана, 7.10.2014. године, одржана је радионица „Међурегионална сарадња везана за одржив и паметан развој у циљу привреде која се базира на добробиту: у сусрет ЕXПО 2015“ („Интеррегионал цооператион он сустаинабле анд смарт девелопмент фор тхе ецономy басед он wелл-беинг: тоwардс ЕXПО 2015“), у организацији конзорцијума „Мотори за развој“, где су поред АП Војводине, партнерске регије биле: Баден-Виртемберг (Немачка), Ломбардија и Емилија-Ромања (Италија), Каталонија (Шпанија), Рон-Алпи (Француска), Фландрија (Белгија) и Малополска (Пољска). Испред АП Војводине, присутнима се обратио покрајински секретар за међурегионалну сарадњу и локалну самоуправу Бранислав Бугарски.


Поред тога, делегација АП Војводине је имала бројне састанке са званичницима европских институција, региона и градова, међу које спадају европски комесар за регионалну политику Јоханес Хан (Јоханнес Хахн), шеф делегације Европског парламента за односе са Западним Балканом Едуард Кукан, председник Парламента немачке савезне државе Хесен Норберт Картман (Норберт Картманн), председник Регионалног савета Рон-Алпи Жан Жак Кеиран (Јеан-Јацк Qуеyранне), потпредседник Регионалног савета Рон-Алпи Бернард Сулаж (Бернард Соулаге), председник словачке регије Прешов Петер Худик, жупан Истре Валтер Флего, министар за пољопривреду регије Ломбардија Ђани Фава (Гианни Фава), као и преставници Осјечко-барањске жупаније и Града Ријеке. Поред тога, настојећи да своја европска искуства и везе стави на располагање свима у Србији који су за to заинтересовани, преставници АП Војводине сусрели су и са представницима Шумадијског региона, Поморавља и града Крагујевца.

Најава догађаја

Најновије Вести