• 09.
  • јул
  • 2009.

Источна Србија затражила своје место у Бриселу заједно са Војводином

Након посете Нишу, Димитровграду, Ужицу, Крагујевцу, представници КЕП посетили су и Тимочку крајину. Предраг Новиков, директор Канцеларије за европске послове поред гостовања на регионалним ТВ станицама, разговарао је и са градоначелником Зајечара о елементима будуће сарадње.

- У економском и политичком вихору у којем се земља налази, изузетно је важно да порука партнерства, сарадње и међусобне помоћи буде послата нашим регионалним партнерима у земљи. Циљ Војводине је да има јаке локалне и регионалне партнере, и са задовољством могу да кажем да је, након Нишке и Ужичке регије, са којима имамо потписан Меморандум о сарадњи, покренута иницијатива да се слично уради и са Шумадијом и Тимочком крајином, односно Источном Србијом. Питања од националног значаја треба оставити највишим државним органима, али је изузетно важно да се кроз заједничке пројекте и активно учешће локалног и регионалног нивоа профилишу нове иницијативе којима се промовишу ЕУ вредности, локални економски развој и прилив нових директних инвеститиција. Спремни смо да под хитно пошаљемо своје стручњаке како би помогли и Источној Србији, Зајечару, Бору и другима, да на што ефикаснији начин искористе средства Европске уније у оквиру прекограничне сарадње са Румунијом и Бугарском. Преко 12 милиона евра из ова два програма биће нам на располагању, и верујем да ће наши пријатељи из Зајечара и других крајева Источне Србије to на најбољи начин и искористити. Током прошле године, у КЕПу су на обуци били представници преко 20 општина са југа и из централног дела Србије, и намера нам је да колегама отворимо европска врата наших регионалних партнера у Италији, Аустрији, Немачкој, Шведској, Мађарској и другде. Војводина је, по питању регионалне сарадње, постигла пуно, али смо спремни да to добро поделимо и са другима, истакао је Новиков.

Бошко Ничић, градоначелник Зајечара је исказао жељу да представници Зајечара, односно регије Источне Србије буду заједно са Војводином у Бриселу. «Источна Србија жели да има столицу и место у оквиру представништва Војводине, јер је to најбољи начин да будемо на местима где се односе одлуке и да представимо своје капацитете европским партнерима», рекао је Ничић.

Најава догађаја

Најновије Вести