• 24.
  • авг
  • 2006.

«Војводина, један од најважнијих региона југоисточне Европе»

У оквиру друге конференције европских регија, одржане од 20. до 22. августа 2006. године у аустријском граду Салцбургу, родном месту W.А. Моцарта, промовисана је званична публикација Института европских регија, организатора конференције.

«Аутономна Покрајина Војводина, са својим богатим европским културним наслеђем и узбудљивим развојним могућностима, и са статусом једне од најзначајнијих регија југоисточне Европе, постала је члан Института европских регија», наведено је на насловној страни часописа који се дистрибуира у готово педесет регија широм Европе .

Из текста цитирамо: «Шестог јуна 2006. године, у Новом Саду, главном граду АП Војводине, председник Института европских регија (ИРЕ) др Франц Шаусбергер срео се са представницима покрајинске администрације како би се детаљно упознао са тренутном ситуацијом у овом делу Србије.

Војводина, са тек нешто више од два милиона становника, успела је да очува своју етничку разноликост. Уз Србе, који чине око 65% становништва, живе Мађари, Словаци, Хрвати, Црногорци, Русини, Румуни, Бугари, Немци, Чеси, Украјинци, Роми, Албанци, Босанци и многи други, укупно 26 нација, националних мањина и етничких заједница. Званични језици су srpski, мађарски, хрватски, румунски, словачки и русински.»

На две стране двојезичног текста – на немачком и енглеском – наведена су још и имена председника Скупштине и Извршног већа АП Војводине, те распоред странака у Скупштини АП Војводине.

Најава догађаја

Најновије Вести